Wijn bewaren: Hoe bewaar je wijn op de juiste manier?

Wijn bewaren? De plek waar je wijn bewaart, maakt het verschil tussen genieten en teleurstelling. Wijn houdt van rust, duisternis en constante temperatuur.

Tips voor het bewaren van wijn:

  • Liggend bewaren: Vooral bij kurk, zodat de kurk vochtig blijft.
  • Vermijd temperatuurschommelingen: Geen wijn in de keuken of naast de verwarming.
  • Donker is beter: Licht versnelt veroudering en bederf.
  • Een kelder is ideaal – maar een kastje onder de trap of een klimaatkast werkt ook prima.

Waarom zou je?

Wijn bewaren is voor veel mensen blijkbaar belangrijker dan drinken. Ik blijf het vreemd vinden. Schenk je een lekkere wijn, vragen ze voorzichtig nippend: ‘En hoelang kan je deze wijn nu bewaren?’ Geen idee, maar wat ik wel weet is dat ze een volgende keer niet een van mijn heerlijke huiswijnen krijgen maar gewoon wat onbetaalbaars uit een prestigieuze proeffles. Wijn is er om te drinken, niet om als een teleurgestelde doodgraver naar te loeren: ‘Jong nog, hè?’ Ja, jong nog. Gelukkig maar. Want zo’n negentig procent van alle rode wijn, en zo’n 97 procent van alle witte, wordt niet beter van bewaren. Opdrinken voor de volgende oogst. Donker en koel bewaard zijn sommige na twee, drie jaar ook nog drinkbaar – maar niet beter. Wat overblijft – tien procent rood, drie procent wit – kan langer worden bewaard. Vijf jaar, tien jaar, heel soms nog langer. De smaak wordt zachter, vriendelijker. Maar slechts een paar flessen worden lekkerder, worden echt heel bijzonder, krijgen iets extra’s, zijn de moeite waard van het jaren in de kelder laten liggen. Tenminste, als je van oude wijnen houdt.

Wijnklimaatkast

Speciale koelkast waar al je flessen perfect in bewaard blijven. Niet mooi, wel praktisch. Pak wel even de rekenmachine. Zo’n klimaatkast is prachtig, je hebt ze zelfs met aparte vakken voor bewaartemperatuur en schenktemperatuur, maar de simpelste en goedkoopste kost je al zo’n zes euro opslagkosten per fles, terwijl wat luxere modellen vlotweg richting een tientje de geklimatiseerde fles gaan. Maar goed: de meeste bewaarwijn is al duur, dus dan kan dit er ook nog wel bij, en hoewel goede wijn veel kan hebben, kun je met zo’n kostbare verzameling maar beter het zekere voor het onzekere nemen.

Kelderlijk

Kelderlijk, een te lang bewaarde en inmiddels onmiskenbaar overleden fles wijn. Daar zijn er veel van, van zulke horrorkelders vol druivenvergankelijkheid. Lang geleden schreef ik artikelen voor een inmiddels wijlen wijnblad. En, had de hoofdredacteur bedacht, misschien was het aardig als ik ook de interessantste brieven van lezers beantwoordde in een rubriek? Een treurige rubriek. Op wat lichtpuntjes na waren de meeste vragen sombermakend eentonig: een lezer had in 1968 een pak wijn gekocht; was dat nu op dronk of inmiddels zoveel waard dat het beter bij Christie’s geveild kon worden? Goed, zo erg was het niet altijd, maar toch. Mijn antwoord zette een domper op het abonneebestand: de meeste wijn is er niet om te bewaren. Wijnen die na jaren wachten niet alleen nog lekker zijn maar zelfs lekkerder geworden, dat zijn de uitzonderingen. Of dit dan een uitzondering was? Helaas, geen idee. Over de beroemde bewaarwijnen wordt veel geschreven; de levensloop van koningen en keizers is van jaar tot jaar geboekstaafd. Van het voetvolk, de onbekende châteaus, de kleine wijnen, is in fles noch geschrift veel bewaard gebleven. Hooguit het oogstjaar kon wat houvast geven. Niet dat de lezers vaak blij waren met mijn steun: ‘Zelfs de beste bordeaux uit het rotjaar 1968 zijn sinds lang overleden, dus de kans dat uw onbekende château nog drinkbaar is…’ Ik voelde me een euthanasiearts in een oord van doodzieke, niet te redden bejaarden. Veel betere vraag: ‘Waar vind ik de lekkerste wijn?’ Daarna kunnen we altijd nog zien of er wat van weggelegd kan worden.

Nicolaas Klei

Alle artikelen in de categorie:

Wanneer en waarom moet je wijn karafferen?

Karafferen is niet alleen een ritueel voor wijnsnobs. Het heeft nut – als je weet wanneer. Karafferen helpt bij: Gebruik een brede karaf voor jonge wijnen (veel contact met zuurstof), en een smalle ...

Op welke temperatuur serveer je wijn?

Wijn smaakt anders afhankelijk van de temperatuur. Te warm? Log en alcoholisch. Te koud? Smaken verdwijnen. Vuistregels voor serveertemperatuur: Zet rode wijn dus niet standaard op kamertemperatuur. D...

Wijnadvies met rundergehakt

Gehakt is al eeuwenlang een geliefd en veelzijdig ingrediënt in tal van internationale keukens. Het vormt de basis van comfort food, maar leent zich ook uitstekend voor stijlvolle gerechten die je me...

Wijn bewaren: Hoe bewaar je wijn op de juiste manier?

Wijn bewaren? De plek waar je wijn bewaart, maakt het verschil tussen genieten en teleurstelling. Wijn houdt van rust, duisternis en constante temperatuur. Tips voor het bewaren van wijn: Waarom zou j...

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.