‘Ik woon in het paradijs’ liet een voormalige buurman de buitenwacht weten in de tijd dat je nog met goed fatsoen op Facebook je whereabouts kon delen. Om zijn bericht kracht bij te zetten had hij dit geïllustreerd met een foto van de trap waar ik op de treden de aangebroken flessen had gezet.
Wijn, all you can drink. Perfecte locatie voor Droomhuis Gezocht.
In Mevrouw Hamersma Kookboekwinkel, de zaak van mijn vrouw die tevens jarenlang dienst heeft gedaan als hoofdkantoor van De Grote Hamersma, ontwikkelde het dagelijkse aanbod van proefflessen zich tot een geweldig customer loyalty programma. Een ieder die binnenkwam (of ie nou een kookboek kocht of niet) mocht een aangebroken fles - waar altijd maar een klein proefbeetje uit was - mee nemen. ‘Gratis?!’ ‘Ja, helemaal gratis’ luidde dan het antwoord van mevrouw Hamersma. ‘Alles wat er om zes uur nog staat als de winkel dichtgaat, gaat de gootsteen en de glasbak in.’ ‘Zonde!’ ‘Inderdaad!’ Dus daarom: neem mee! Morgen begint het weer van voren af aan.’
En op ons nieuwe adres waar wij sinds een aantal jaren wonen kregen wij al vrij snel het predicaat ‘favoriete buren’ opgeprikt. Overigens bespaar ik mij daar de moeite om de voor De Grote Hamersma beoordeelde proefflessen op de trap te zetten maar ik plaats eenvoudigweg een bericht in de bewonersapp: ‘Rood, wit en rosé chez 2B’, ons huisnummer. Niet veel later zijn die verdwenen. De bewoners van de twintig appartementen die het complex telt, zijn liefhebbers. Misschien is de oorsprong van het gebouw daar ook wel een beetje debet aan: het bestaat uit drie voormalige tabakspakhuizen. Ach ja, dat waren nog eens tijden dat je nog vrijelijk kon roken én drinken. Af en toe tref ik toch een buurman of -vrouw bij de uitgestalde flessen, worstelend met keuzestress. Niet zelden dien ik dan antwoord te geven op de vraag waarom we ze niet zelf op willen drinken.
Lang verhaal kort: al zet ik alleen de voor menselijke consumptie geschikte modelletjes neer (de andere gaan echt door de gootsteen; nooit ontstopper nodig) de duizenden flessen per jaar stuk voor stuk zelf soldaat maken gaat toch echt ten koste van mijn werkzame leven en mijn dito lever.
Geven we dan echt alles weg? Antwoord: nee.
Comes in: Vacu Vin.
Want eerlijk is eerlijk, regelmatig zitten er wijnen bij die we toch wel heel graag naar binnen toe uitspugen. En dan niet alleen op de proefdag zelf maar pas de volgende dag. Of op de dag daarna. Of daarna. Omdat ie zo lekker is. Of omdat mevrouw Hamersma van plan was om een heel lekker bijpassend gerecht te maken uit een van haar honderden kookboeken. Of beide. Helemaal feest.
Nu ben ik zo’n beetje Vacu Vin Wine Saver gebruiker van het eerste uur omdat ik net na de lancering in 1986 al een exemplaar kreeg aangereikt. ‘Probeer nou maar eens. Je gaat je verbazen’ beloofde de uitvinder van het systeem, Bernd Schneider, die nota bene het attribuut zelf kwam aanreiken. Schneider bleek een bevlogen kerel die ooit ook juryvoorzitter was van het tv-programma Het Beste Idee van Nederland. Dat ie ooit wijnhandelaar was, strekte natuurlijk eveneens tot aanbeveling. Een liefhebber pur sang, op alle vlakken.
Hoe dan ook, mijn argwaan (‘het zal wel weer zo’n Tell Sell ding zijn’) maakte al snel plaats voor de conclusie dat de Wine Saver eenvoudigweg en zonder hocus pocus ‘zijn ding’ deed. Niet meer maar zeker niet minder: wijn in een aangebroken fles werd vacuüm getrokken waardoor rood, wit of rosé nog dagen lang goed bleef. Tot wel een week na opening zelfs. Je zou kunnen zeggen: een heel Hollandse uitvinding want eten maar ook drinken weggooien, daar houden we in dit landje nu eenmaal niet van. Vooral als dat ook helemaal niet nodig is.
In Huize Hamersma hebben we overigens nog een extra dimensie van de Wine Saver ontdekt. Waar van Mevrouw Hamersma het ideale daderprofiel van haar lievelingswijnen ‘fris wit’ is, oriënteer ik mij voor de persoonlijke ‘lekker’ nu eenmaal graag wat breder. En met de Wine Saver hebben we zo altijd onze voorkeuren binnen handbereik.
En wat doen wij trouwens met de twee dagen die bij ons alcoholvrij zijn? Dan kan ik wel politiek correct beweren dat we dan ook alcoholvrij drinken. En niets ten nadele overigens van de alcoholvrije wijnen (die steeds beter worden en zich overigens net zo goed laten ‘saven’) maar dat doen we niet. Wij kijken dan uit naar de dag dat we weer mogen drinken, wetende dat de wijnen waar we trek in hebben lekker op ons staan te wachten.
Harold Hamersma
Van de iconische Wine Saver tot elegante kurkentrekkers, wijnschenkers en koelers – elk accessoire is ontworpen om wijn langer vers te houden, op de juiste temperatuur te serveren en optimaal te laten smaken. Of je nu een glas rood, wit of rosé drinkt.
De Grote Hamersma-lezers krijgen tijdelijk 30% korting* op het Vacu Vin assortiment via vacuvin.com met kortingscode: HAMERSMA30. * Geldig tot 31 augustus 2025