Bij Ratatouille, passen wijnen zoals zinfandel, rosé wijn, cabernet sauvignon.
Op de een of andere manier is ratatouille voor mij de overtreffende trap van zomers groentegeluk. Nu heb ik er ook een zelfbedacht, ultiem recept voor, waarbij de courgette en aubergine cum suis in de oven hun perfecte mediterrane hartigheid ontwikkelen.
Zo’n feest moet begeleid door iets feestelijks in het glas, dus wat zegt de Wijnspijswijzer? Zinfandel, cabernet sauvignon en rosé. Die eerste twee heb ik niet geprobeerd, in deze constellatie. In al die jaren was mijn default schakeling rosé bij ratatouille. Hoe kan het ook anders, gerecht uit de Provence, wijn uit de Provence. Dat rinkelende roze, die mild frisse smaak, dat schuchtere bessenfruit en bovenal de herinnering aan zagende cicaden, de wind in de pijnbomen en de schroeiende zon op de wijngaarden zijn de elementen waarbij de Provençaalse groenten in hun ultieme bereiding gaan stralen. God woont in Frankrijk en meer specifiek in de Midi. En hij drinkt rosé. Wedden?