Bij Chinese keuken, passen wijnen zoals gewurztraminer, riesling, mousserende.
Wat drinken we bij de Chinese keuken? Een onzinnige vraag. Net zo idioot als ‘wat drink je bij de Europese keuken’. De keukens van China zijn net zo divers als die van het Westen. En toch en toch en toch… zijn er een paar smaaktendensen. China houdt van hoog op smaak en een balans van zoet, zuur en umami in hartige gerechten.
Dan nog vind ik dat het advies van onze Wijnspijswijzer – riesling, gewurztraminer en mousserend – het best past bij vis en garnalen van achter het loket, goed, bij kip ook. Dat gaat vrolijk spartelen in de mond, de altijd aanwezige knoflook schurkt knus tegen de gewurztraminer, de gember vraagt de riesling ten dans, en als je zoals het hoort bij Chinees alles deelt en dus allerlei smaken door elkaar eet, is daar de zegenende werking van mousserend wijnwerk om alles aan elkaar te verbinden, smaken, zielen en harten. Bij de ook zo populaire rundvleesschotels echter zou ik naar rode wijn gaan uitkijken. Gulle biefstukwijn; zoek bij onze Wijnspijswijzer gewoon op entrecote.