Bij Aardbeien, passen wijnen zoals rosé wijn, mousserende, moscato.
Wijn bij aardbeien? Ja zeg, waarom niet? Niet als je ze zo uit het doosje snoept misschien. Maar een tikkeltje opgesmukt, beetje citroen en suiker erover, of wat oude aceto balsamico, dat doet het. In Engeland bestaat de fonkelende traditie om bij picknicks en openluchtevenementen (de opera van Glyndebourne) aardbeien met slagroom te eten en daarbij Champagne te drinken. Terecht.
Onze eigen Wijnspijswijzer suggereert voorts een rosé. Tja. Vind ik wat droog. Nee, dan de zoete, vaak zacht bruisende Moscato’s! Daar fleur je niet alleen aardbeien maar je hele leven mee op. Voorstel: koop ongesneden witbrood, zaag daar een riante snee vanaf en beboter die met de beste boter die je vinden kan. Prak aardbeien in een schaaltje (ja gek, maar dan komt de smaak helemaal los), beleg de boterham ermee en strooi er suiker over. Nee, niet zaniken dat suiker niet zou moeten. Die moet wel. En dan dus koele, aromatische, zwoele Moscato erbij, plus een gulle lentezon. Blijde hormonen zijn je deel!