Seuren wil niet zeuren: Sherry

Ja hoor, het is weer zo ver. Eens per jaar is er zo’n irritante professional die belerend probeert ‘de consument’ (want er is natuurlijk maar 1 consument…) van Sherry te overtuigen. Diezelfde consument die al honderd keer heeft laten weten niet geïnteresseerd te zijn, Sherry niet te begrijpen en niet te wíllen begrijpen. Toch is er dan elk jaar weer die journalist, marketeer of sommelier die betweterig denkt dat hij of zij nu dan eindelijk dé manier heeft gevonden de Nederlandse wijnliefhebber te bekeren tot het ware wijngeloof. En dit keer ben ik dat. Ik heb besloten jullie, nu nog enthousiaste Grote Hamersma adepten, stoïcijns Sherry op te dringen. 

Oké, ik houd het kort. Eerlijk, ik heb geen nieuwe hemelbestormende manier om jullie te overtuigen anders dan: Come on. COME ON. Give Sherry a chance. Waarom? Hier gaan we.

Deze ruimte had ik in de feestmaand natuurlijk kunnen gebruiken om de meest originele Champagnes of luxe Bourgognes aan te bevelen. Maar nee, ik kies Sherry. Sherry is namelijk -fijn voor ons Nederlanders- spotgoedkoop, slechte Sherry bestaat vrijwel niet, Sherry is divers van strakdroog tot mierzoet en voor een sommelier superbelangrijk: Sherry combineert fantastisch met eten. Met alle soorten eten? Ja, met alle soorten eten. ‘Maar ho eens, het maakt toch uit wat je kookt?’ Nee dus. Vorige maand was ik jurylid in de Copa Jerez, een wedstrijd waar gerechten met Sherry gecombineerd werden. Van complexe sterrengerechten tot comfortabele Hollandse kost tot traditioneel Chinees. Echt bij elke keuken werden met gemak heerlijke Sherry’s gevonden. Ja, dat werd dan gedaan door geoefende sommeliers, maar wat opviel was dat vrijwel alle Sherry’s betaalbaar zijn en makkelijk verkrijgbaar. Sherry hoeft dus niet alleen in een restaurant, je kunt er dus ook gewoon thuis mee aan de slag. Misschien niet met dezelfde nuance als een toprestaurant, maar lekker is gewoon lekker. Rauwe vis? Koop een fles Fino of Manzanilla. Maak je vlees met jus (haas of rund, het zal Sherry een worst wezen), probeer een Oloroso. Verras jezelf en je gasten door de geroosterde zoutige smaken van karamel, noten en paddenstoelen. Vegetarisch? Geroosterde knolselderij sluit super aan bij Amontillado, zo bewees De Librije. Om over de chocoladecake met Cream of Pedro Ximénez nog maar te zwijgen. En als je echt helemaal verzadigd bent na de kerstmaaltijd is er nog een tip: sluit af met waar je mee begon en pak een strak glas Manzanilla. Uiterst dorstlessend. 

Ik geef toe, Sherry kan ietsje eigenaardig zijn. In het geval van een Fino of Manzanilla moet je misschien even wennen aan de geur van amandelen en oesters in plaats van sappige appels, bosaardbeitjes of een tropische vruchtencocktail, maar het is als je eerste duik in de koude Noordzee. Na vijf minuten ben je er doorheen en is het enthousiast baantjes trekken. En houd je toch meer van een comfortabel vol glas rood? Snap ik. Het kan echter wel heel uitdagend zijn om naast die rode wijn ook een klein glas Amontillado of Palo Cortado te zetten. Gewoon ter lering en vermaak. Je leest De Grote Hamersma en bent liefhebber toch? Voor het geld hoef je het in ieder geval niet te laten. 

Goed, je bent getriggerd. En nu? Je hebt een stortvloed aan moeilijke termen op je afgekregen en je hebt geen idee wat je er mee moet. Amontillado, Fino, Oloroso, Palo Cortado, hallo? Gelukkig is daar je oude vertrouwde wijnhandelaar die je er alles over kan vertellen en je kan helpen. Zo niet? Je mag mij altijd een berichtje sturen, op instagram bijvoorbeeld. Als overtuigd Sherry-apostel en irritante, belerende wijnschenker sta ik altijd tot je beschikking. Hier alvast een paar geweldige droge (!) voorbeelden die makkelijk beschikbaar zijn.

  1. Los Cisnes Manzanilla van Williams en Humbert. Staat altijd in de koelkast thuis. 6,29 voor een liter klinkt niet veel belovend, maar geloof mij (én Nicolaas Klei), blind geproefd zelfs na de duurste wijnen bleef dit zilte sap staan als een huis. Zilt, fris, amandel, oester, kruiden, puur. Perfect borrelmateriaal en top om betaalbaar mee te oefenen en de koude Noordzee in te stappen. 
  2. El Maestro Sierra, Oloroso 15 Años. Een volle, rokerige, gebrande Sherry, maar wel droog! Voor hen die het wat spannender willen maken. Gedroogd fruit, karamel, sinaasappelschil, gebrande noten, zout. Bij harde kazen, maar bijvoorbeeld ook bij vleesgerechten met jus. Gehaktballetje stamppot van oma? Doen! 
  3. Bodegas Baron, Oloroso Xixarito. Nog zo’n Oloroso. Nog wat verfijnder en dus ietsje duurder. Wel waard. Waanzinnig etiket ook trouwens. Via Wijnimport Karakter bij verschillende wijnhandels verkrijgbaar, onder andere Wijnkoperij Europa op de Spaarndammerstraat in Amsterdam. Perfecte wijn om bijvoorbeeld sigaar bij te roken. Of andersom. 
  4. Bodegas Tradicion Palo Cortado VORS. Ok, ook Sherry kan kostbaar zijn, maar man, man, man, dit is het helemaal waard. Palo Cortado is een soort geheim recept. Een stijl die het meest op Amontillado lijkt, maar waarvan ze zelfs in Jerez zelf niet kunnen zeggen wat het nou precies is. Deze heeft maarliefst 30 jaar op vat gerijpt, een Very Old Rare Sherry (VORS). Uniek, zo fijn en complex. Gebrande noten, karamel, bloesem, jodium, bouillon, van alles en nog wat en een lengte tot in het hiernamaals. Ik geloof niet in 100 punten voor wijnen, maar dit is de uitzondering. Kostbaar, maar onbetaalbaar. 

Job Seuren

- Bekijk hier alle artikelen van Job -

Alle artikelen in de categorie:

Rianne Ogink: Oude en toekomstige wijntradities

Voor een bliksembezoek van welgeteld zesendertig uur was ik vorig weekend in Amsterdam. De leden van Pessac-Léognan appellatie waren uitgenodigd voor een proeverij georganiseerd door de “commanderi...

Wijn met autoriteit of gewoon zelfverzekerd?

Regelmatig vind ik mezelf terug in de filosofieles van de middelbare school. Mijn docent haalde een filosoof aan, al kan ik helaas nergens meer vinden welke, die stelde dat er meer overeenstemming is ...

Rianne Ogink: Cuvé Roulette

De wijnen zijn uitvergist, het zit daar waar nodig in een barrique en de kelder is weer super ‘propre’. Nu is het moment daar, we gaan blenden. Jaargang 2022 heeft rustig kunnen rijpen en is klaar...

Seuren wil niet zeuren: Sherry

Ja hoor, het is weer zo ver. Eens per jaar is er zo’n irritante professional die belerend probeert ‘de consument’ (want er is natuurlijk maar 1 consument…) van Sherry te overtuigen. Diezelfde ...