Rood versus wit: zo bewaar je ze allebei optimaal

Een fles wijn opentrekken is één ding. Maar wat doe je met al die flessen die je níét meteen soldaat maakt? Of die je juist met opzet een tijdje laat liggen. Voor dat etentje, die verjaardag, of gewoon omdat je wijn langer wil bewaren. De meeste mensen weten inmiddels wel dat je wijn niet naast de verwarming moet zetten of op de vensterbank in het volle zonlicht. Maar hoe zit het met de verschillen tussen rood en wit? Worden die eigenlijk wel hetzelfde behandeld? Of is het tijd voor een lesje wijn bewaren 2.0?

Rode wijn bewaren

Rode wijn wordt vaak in de kast gezet, gewoon op kamertemperatuur. Maar wat veel mensen vergeten: ‘kamertemperatuur’ stamt nog uit de tijd dat een kamer 16 graden was en je het warm kreeg van een kolenkachel. Niet van centrale verwarming op 21,5. Voor de meeste rode wijnen is 12 tot 18°C een goede temperatuur. Liefst donker, liefst stabiel. En bij voorkeur liggend als er een kurk op zit. Dat voorkomt uitdroging en zorgt dat er geen zuurstof bij komt. Zet je rode wijn rechtop in een warme keuken? Dan wordt ie oud. Niet rijp. Dat is goed om te onthouden.

Witte wijn bewaren

Witte wijn wordt vaker in de koelkast gezet. Lekker koel. Geen probleem zou je zeggen. Nou, een beetje wel. De koelkast is handig voor wijn die je morgen opentrekt, maar als je flessen langer wil laten liggen, is het daar eigenlijk te koud en te droog. De ideale bewaartemperatuur voor witte wijn ligt zo rond de 8 tot 12°C. Lager dan rood, maar niet Siberisch koud. Zeker houtgelagerde witte wijnen, zoals Meursault, Chardonnay uit Zuid-Afrika of een rijpe Rioja blanco, kunnen prachtig ouderen, maar dan moet de opslag wel kloppen. Zonlicht, schommelingen in temperatuur en te droge lucht kunnen de kurk uitdrogen en de wijn langzaam ‘koken’ of oxideren. En dat is zonde van je zorgvuldig uitgekozen fles.

Wat als je geen wijnkelder hebt?

Dat hebben de meeste mensen niet. En nee, een vochtige kruipruimte telt niet. Gelukkig zijn er steeds meer oplossingen voor wijnliefhebbers met een beperkte keldercapaciteit. Zo is de koelkast best een goed alternatief. Of een kruipruimte. Of een trapkast. Zolang de ruimte maar koel, goed geventileerd en met een stabiele temperatuur is. Wil je zeker zijn dat je optimaal van je wijntje kunt genieten? Of je wijncollectie voor langere tijd bewaren? Dan is een wijnklimaatkast een goede keuze. Wijnklimaatkasten zijn er in allerlei soorten en maten. Van een subtiel model dat onder het aanrecht past tot een vrijstaande kast met meerdere temperatuurzones voor zowel witte als rode wijn. Niet alleen houden deze kasten de temperatuur constant, ze beschermen ook tegen licht en trillingen.

Kijk bijvoorbeeld eens bij Wine Klima, een Nederlandse aanbieder die gespecialiseerd is in wijnklimaatkasten voor thuisgebruik. 

Kort samengevat:

WijnsoortTemperatuurLiggend bewarenLicht en trillingen vermijden
Rode wijn12–18°CJa, bij kurkJa
Witte wijn8–12°CJa, bij kurkJa

Kortom: bewaar je wijn een beetje zoals je zelf behandeld wil worden. Niet te warm, niet te koud, gewoon comfortabel en stabiel. Je hoeft geen sommelier te zijn om je wijn goed te behandelen. Maar een klein beetje aandacht levert vaak verrassend veel drinkplezier op. En daar draait het uiteindelijk allemaal om, nietwaar?

Alle artikelen in de categorie:

De Grote Hamersma en wijnliefhebbers selecteren Top 10 ‘Best of Ribera del Duero’

Degenen die ze geproefd hebben, weten het: de wijnen uit Ribera del Duero zijn de beste, meest elegante Spaanse wijnen die gemaakt worden van de tempranillodruif. Steeds meer Nederlandse wijnliefhebbe...

De top 10 van de mooiste, leukste en lekkerste wijndomeinen om te bezoeken in de Provence

De top 10 van de mooiste, leukste en lekkerste wijndomeinen om te bezoeken in de Provence volgens Harold Hamersma. ...

Vacu Vin. Fijne uit-vin-ding

Nu ben ik zo’n beetje Vacu Vin Wine Saver gebruiker van het eerste uur omdat ik net na de lancering in 1986 al een exemplaar kreeg aangereikt. Met exclusieve DGH-lezersaanbieding! ...

Rood versus wit: zo bewaar je ze allebei optimaal

Een fles wijn opentrekken is één ding. Maar wat doe je met al die flessen die je níét meteen soldaat maakt? Of die je juist met opzet een tijdje laat liggen. Voor dat etentje, die verjaardag, of g...

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.