Rianne Ogink: Wijnstok manicure

Ik weet het nog precies, tijdens de grote lockdown, toen ik m’n eerste wijnstage liep in de Jura (oost-Frankrijk). Fluitend ging ik de wijngaard in met de wijnmaakster en bestookte haar met al mijn duizend vragen. Zij reageerde verbouwereerd met: “Ik verbaas me dat jullie sommeliers zo extreem veel weten van wijn, maar zo weinig over het verbouwen van druiven”. Oei. Pijnlijk, maar o-zo waar. Ik had vooraf gedacht dat ik ook wel kon helpen snoeien, maar dat heb ik toen wijselijk niet meer voorgesteld. Dit was onbewust hét moment waarop ik besloot dat ik ooit in de wijngaarden zou gaan werken. Dit wilde ik ook kunnen! Geen idee had ik dat dit twee jaar later al het geval zou zijn. 

En daar sta ik dan, met mijn 1 meter 80 kromgebogen over een 40cm hoge wijnstok en een snoeischaar in mijn hand. Een korte uitleg over de snoeimethode ‘guyot double’ ging als volgt: beoordeel de groeikracht, kies de ‘arm’ voor komend jaar, laat aan beide ‘armen’ drie tot vier knoppen zitten en knip de rest van de oude scheuten af. Een soort van wijnstok manicure. Een ervaren snoeier zou gemiddeld zo’n 1500 tot 2000 wijnstokken per dag moeten kunnen doen. Wanneer er per wijnstok betaald wordt misschien wel een paar honderd meer. Dat wil zeggen dat ze maximaal 30 seconden hebben om te beslissen wat ze weg gaan knippen en wat mag blijven. Geen ruimte voor twijfel dus. 

Ik ben aan de beurt. Gehurkt voor mijn wijnstok bekruipen me ineens de zenuwen. Keuzes, keuzes, welke arm moet ik kiezen?! Mijn docent, Bruno, heeft jarenlang als technisch directeur voor een prestigieus chateau in Saint-Julien gewerkt. Hij heeft iets vaderlijks. Het is een gezellig type, streng maar rechtvaardig en twinkelende bruine ogen die doen denken aan acteur Sean Connery. Misschien heeft hij nog wel een leuke zoon, schiet er door mijn hoofd. Bruno: “Time is moneeejj Riannaaa, time is monneeejj”. Shit. Ja nu moet ik beslissen, knippen dan maar. Ik zet mijn snoeischaar in het hout en knip een aantal oude scheuten af. Het voelt zo definitief. Bruno mompelt wat en knikt goedkeurend, nu de andere arm... 

“NON, NON! Riannaaa, in viticultuuuuuure we don’t pruneeuh for the next vintaaaage we pruneeuh for the next fiveeuh decaaaaades. Ik denk dat hij de paniek in mijn ogen zag toen hij met een zaag aan kwam zetten. Deze wijnstok manicure veranderd plots in een amputatie! Bruno kijkt grinnikend toe en ik wilde het liefst wegrennen. Het is moeilijk omschrijven hoe het voelt om een arm af te zagen van een wijnstok die ongeveer net zo oud is als jezelf. Het had rot (waarschijnlijk de hout ziekte ‘Esca’) in de kern, dus het zagen was noodzakelijk. Maar toch voelde het intens. Inmiddels stond de timer op twaalf minuut zestien. Ik moet dus nog even doortrainen voordat ik onder die 30 seconden zit...

Het is duidelijk dat je voor dit klusje een getraind oog nodig hebt. En misschien wel het belangrijkste, een goeie rug, want de mijne voelde ik na een half uur al. Intussen wordt ons verteld dat het snoeien eigenlijk een mannenklus is, maar omwille van educatie doen we het toch met de hele klas. Je begrijpt, in mijn hoofd ontstond er een kleine kortsluiting en gingen alle feministische alarmbellen af. Ik dacht dat Bordeaux inmiddels een beetje met de tijd mee was gegaan. Maar wellicht was dat bij Bruno nog niet het geval. Onvermoeibaar werk ik de rest van de middag mijn rij af. Ter plekke besluit ik dat snoeien altijd een onderdeel van mijn werk gaat blijven. Want ik vind dit leuk! En alleen voor mannen? Pff, daar heb ik geen boodschap aan hoor monsieur Bruno.

Ik kijk om me heen en zie mijn klasgenoten lekker in de weer met hun wijnstokken. Sommigen voeren er hele gesprekken mee. Anderen lijken meer sculpteurs en zijn fanatiek met de zaag aan de gang. Bruno geeft me een bemoedigend schouderklopje en kijkt nog eens fronsend naar mijn gesnoeide wijnstokken. Ik kan aan zijn gezicht niet aflezen of hij alle hoop heeft verloren of juist enorm onder de indruk is. God zij dank is dit het studenten veldje!

À bientôt!
Rianne

bekijk hier alle verslagen van Rianne

Alle artikelen in de categorie:

Rianne Ogink: Oude en toekomstige wijntradities

Voor een bliksembezoek van welgeteld zesendertig uur was ik vorig weekend in Amsterdam. De leden van Pessac-Léognan appellatie waren uitgenodigd voor een proeverij georganiseerd door de “commanderi...

Wijn met autoriteit of gewoon zelfverzekerd?

Regelmatig vind ik mezelf terug in de filosofieles van de middelbare school. Mijn docent haalde een filosoof aan, al kan ik helaas nergens meer vinden welke, die stelde dat er meer overeenstemming is ...

Rianne Ogink: Cuvé Roulette

De wijnen zijn uitvergist, het zit daar waar nodig in een barrique en de kelder is weer super ‘propre’. Nu is het moment daar, we gaan blenden. Jaargang 2022 heeft rustig kunnen rijpen en is klaar...

Rianne Ogink: Wijnstok manicure

Ik weet het nog precies, tijdens de grote lockdown, toen ik m’n eerste wijnstage liep in de Jura (oost-Frankrijk). Fluitend ging ik de wijngaard in met de wijnmaakster en bestookte haar met al mijn ...