Rianne Ogink: Op z’n Frans

Laten we vooropstellen dat alle vooroordelen over Fransen honderd procent waar zijn. Ze klagen steen en been, zijn ongeduldig, in eerste instantie niet enorm hartelijk en hopeloos chauvinistisch. Daarnaast komt nog dat ze geen groot talent hebben voor taal. Ze weten het Engels vakkundig te vermijden en presteren het ook nog eens om jou een naar gevoel te geven over je gebrekkige Frans. Na deze opsomming verbaas ik me er zelf over hoe goed het hier bevalt. Ik werk in een leuk bedrijf, heb fijne vrienden en heb me altijd welkom gevoeld. Puur geluk, karmapunten of past het leven op z’n Frans me gewoon goed? Wie zal het zeggen.

Als je besluit in een ander land te gaan wonen kan je je verbazen over van alles. Frankrijk is maar een paar uurtjes rijden en toch zijn er veel verschillen te vinden. Het zijn die kleine dingetjes zoals bijvoorbeeld vierkante kussens. Ja, je leest het goed. Vierkante kussens. Wie heeft dat nou?! Je bed is vrijwel meteen 20cm te kort. Je kan het niet lekker vastpakken en je blijft het maar ronddraaien totdat je je voorkeurskantje hebt gevonden. Het is een dagelijkse worsteling, zonder overdrijven. 

Feit. Frankrijk heeft de meeste ambtenaren van Europa, zo 5,5 miljoen. Bizar! Toch verbaast dat me dan weer niets. Het aantal handelingen, belletjes en andere rompslomp voordat je hier iets geregeld hebt is werkelijk onvoorstelbaar. Je zorgverzekering aanvragen is in Nederland definitief met drie klikken op de knop. Hier heb je minimaal 6 maanden wachttijd en 163 documenten om in te vullen, echt op z’n Frans zullen we maar zeggen. En heb je wel eens geprobeerd om via de officiële weg een appartement te huren in dit land? HA-HA! Pas possible, zeker niet voor een buitenlander. Zoveel hoepels om doorheen te springen. Maar al die 5,5 miljoen ambtenaren hebben natuurlijk ook gewoon werk nodig. Dus voilá!

En dan het verkeer, olalalaaaa. Geen verkeerslichten maar rotondes, on-ein-dig veel rotondes.  En dan bij voorkeur van die dubbelbaanse, waarbij iedereen in het midden rijdt. Top voor mij en vele Fransen, want volgens mij heeft niemand die dingen ooit begrepen. En dan irritatie nummer 1, de verkeersdrempels. Ze worden hier heel liefkozend ‘dos d’âne’ genoemd. Op de meest random plekken kom je ze tegen. De ergste liggen midden op een afgelaten plattelandsweg waar je 80km per uur mag. Maar op een stuk van 5km kan je er ook zo 14 tegenkomen, zonder overdrijven. Meermaals heb ik een carrière als stuntman overwogen na een aanvaring met zo’n dos d’âne. De drempels zijn zo stijl dat ze er wel een bordje met de hellingsgraad bij mogen zetten. Zelfs de bumper van mijn ouderwetse rode Mazda’tje moest eraan geloven. Je ben je leven niet zeker hier op de weg. En laten we vooral niet beginnen over aangeschoten mobilisten op compleet verduisterde en slecht aangelegde landweggetjes inclusief overstekend wild. De Médoc is alleen geschikt voor de bovengemiddelde bestuurder, gevaarlijk terrein.

Een ‘bidet’, heb je daar ooit van gehoord? Ik was het al eens in een badkamer tegengekomen. Geen idee wat ik er mee moest doen. Google het maar eens en je herkent het vast. Blijkbaar is dit een uitvinding van een Franse meubelmaker in de 17e eeuw. Tegenwoordig zie je het niet veel meer, maar veel oudere Fransen gebruiken het nog. Blijkbaar perfect om je even snel van onderen te wassen in plaats van een volledige douche te nemen. Kun je nagaan dat die dingen vroeger in de slaapkamer stonden, de letterlijke vertaling is zelfs ‘nachtpot’. Ik krijg hier hele bijzondere ideeën bij. Misschien moet ik het toch eens uitproberen voor de volledige Frankrijk ervaring.

Vreemd volk die Fransen. Maar laten we eerlijk zijn, Nederlanders kunnen we ook niet allemaal over één kam scheren. Je moet een beetje door de norse houding en geklaag heen prikken, maar als je eenmaal binnen bent dan is het warm! Voorlopig zijn er nog geen plannen om terug te gaan naar Nederland. De zoektocht naar een baan is dus begonnen. Dus ken je nou iemand met een mooi château ergens in Bordeaux die nog mensen zoekt voor in zijn wijngaard team of voor de oogst? Laat het me weten!

À bientôt!
Rianne

bekijk hier alle verslagen van Rianne

Alle artikelen in de categorie:

Wijn met autoriteit of gewoon zelfverzekerd?

Regelmatig vind ik mezelf terug in de filosofieles van de middelbare school. Mijn docent haalde een filosoof aan, al kan ik helaas nergens meer vinden welke, die stelde dat er meer overeenstemming is ...

Rianne Ogink: Cuvé Roulette

De wijnen zijn uitvergist, het zit daar waar nodig in een barrique en de kelder is weer super ‘propre’. Nu is het moment daar, we gaan blenden. Jaargang 2022 heeft rustig kunnen rijpen en is klaar...

Moldavië: wijnland in spagaat

Aan de ene kant willen Moldavische wijnmakers de West-Europese markt veroveren met betaalbare supermarktwijnen, gemaakt van druiven die we allemaal kennen: sauvignon blanc, pinot grigio en chardonnay ...

Rianne Ogink: Op z'n Frans

Laten we vooropstellen dat alle vooroordelen over Fransen honderd procent waar zijn. Ze klagen steen en been, zijn ongeduldig, in eerste instantie niet enorm hartelijk en hopeloos chauvinistisch. Daar...