Rianne Ogink: Later als ik groot ben - De Grote Hamersma

Rianne Ogink: Later als ik groot ben

De rust is wedergekeerd in Bordeaux. Behalve in Sauternes (waar ze de druiven nog even laten hangen voor de edel zoete wijnen) is overal de oogst binnen en zijn de ‘vendange’ feesten voorbij. De druiven zitten in de tank, de most is lekker aan het pruttelen en de meeste seizoenarbeiders zijn weer op weg naar huis. Voor mij zit de stage erop. Moe, maar tevreden kijk ik terug op een enorm leerzame tijd.

Leerzaam in meerdere opzichten. Zowel op het gebied van wijnmaken als op persoonlijk vlak. Het blijft toch elke keer spannend om weer in een nieuwe organisatie te komen. Jezelf weer te moeten bewijzen en een plekje in de groep te vinden. Fransen staan niet bekend als de meest open en toegankelijke mensen. Spreek je geen Frans? Dan kan je het helemaal vergeten. Misschien was het wat naïef, maar ik dacht; het valt heus wel mee. Na jaren werken in de horeca kan ik vrijwel altijd met iedereen een casual praatje maken. Maar zonder Frans blijkt dat toch ‘un petit peu compliqué’. Met handen- en voetenwerk kom ik een heel eind. Dacht ik. Maar als je compleet genegeerd wordt is ook dat ‘très difficile’. Het duurde uiteindelijk een goede week, maar het is gelukt. Een actieve werkhouding, handen uit de zakken, veel ongemakkelijk glimlachen, als een kwispelende puppy achter je collega’s aanlopen en ongegeneerd ondermaats Frans praten. Het werkt! Het duurde iets langer dan ik gewend ben, maar inmiddels heb ik -denk ik- hun harten veroverd.

Na twee weken van 6 werkdagen à 12 uur ben ik helemaal op de hoogte van het hoe, wat en waarom van het wijnmaken bij Smith Haut Lafitte. Remontage, débourbage, bâttonage, pigeage en nog vele andere technieken die allemaal eindigen op -age. Dit is het deel van het seizoen waarin de wijnmaker aan de slag gaat, in ons geval is dat Yann. Yann met zijn haviksogen, is messcherp over de tong en is op een bepaalde manier heel indrukwekkend, ondanks zijn ietwat slungelige bouw. Hij noemt zichzelf gekscherend een ‘god’ en weet dan ook precies hoe hij het hebben wil. Er is hier een duidelijke hiërarchie en dat werkt. Ik als stagiair sta daarbij vanzelfsprekend onder aan de (sociale) ladder. Dat wil zeggen veel sjouwen met onhandige slangen voor de remontage, uren aan de druivensorteerband en heel, heel veel schoonmaken. In praktijk dus best veel herhaling en ’simpel’ fysiek werk, niveautje lopende band werk. Een mede stagiair (een jaar of 45, voorheen architect), zei me heel enthousiast na twee dagen aan de sorteertafel: ‘Living the life, hè Rianne’. Nou geloof me, die sorteertafel is gemaakt voor mensen van max. 1.60m. Dus als je 1.80m bent zoals ik, dan sta je daar na twee uur met een compleet gebroken rug. Dus living the life?! Nee, niet echt. Maar goed, het hoort nou eenmaal bij. En een vat gevuld met perfect gesorteerde druiven, dat glimt als een blik kaviaar, is ook erg bevredigend. Dus, niet zeuren en schouders eronder. Één team, één taak. En alles voor het uiteindelijke doel. Praktijkervaring opdoen zodat ik later als ik groot ben een wijngod kan worden, net als Yann.

Moe, voldaan en een ervaring rijker. Ik was liever nog een tijdje gebleven om te zien hoe de uitvergiste wijn op vat zou gaan. Het is op een bepaalde manier verslavend om elke ochtend je oor tegen een pruttelend vat te leggen. Super boeiend om het verloop van het vergistingsproces van dichtbij mee te maken. 

En heerlijk om de geuren van een wijnkelder te bestuderen. Maar helaas, de schoolbanken roepen. Dit was mijn eerste oogst ooit. Ik heb zo enorm veel dingen geleerd, gezien, geroken, geproefd, gedaan en gedronken die ik nooit meer zal vergeten. Twee weken geleden had ik niet gedacht dit te zeggen, maar wat een bijzondere plek en wat een fijne mensen!

Ik maak me klaar voor een weekend in Parijs met de jongens van Zoldering. Het zal nog best een klus zijn om me weer een beetje vrouw te voelen na veertien dagen in zware werkschoenen, plakkende kleding van al het druivensap en de gitzwarte handen. Stiekem heb ik best zin om me weer een weekendje kundig sommelier te voelen in plaats van onnozele stagiair. En niet te vergeten, eindelijk weer wijn in plaats van vergistend druivensap.

À bientôt!
Rianne

bekijk hier alle verslagen van Rianne

Alle artikelen in de categorie:

Top 10 gamay onder 10 euro

Hier vind je de actuele top 10 gamay wijnen onder 10 euro van alle door ons geproefde en beoordeelde wijnen nu verkrijgbaar in de winkel. Maar er zijn nog veel meer lekkere gamay wijnen daarom vind je...

Top 10 gamay wijnen

Hier vind je de actuele top 10 gamay wijnen van alle door ons geproefde en beoordeelde wijnen nu verkrijgbaar in de winkel. Maar er zijn nog veel meer lekkere gamay wijnen daarom vind je hier een tota...

Top 10 grillo onder 10 euro

Hier vind je de actuele top 10 grillo wijnen onder 10 euro van alle door ons geproefde en beoordeelde wijnen nu verkrijgbaar in de winkel. Maar er zijn nog veel meer lekkere grillo wijnen daarom vind ...

Rianne Ogink: Later als ik groot ben

De rust is wedergekeerd in Bordeaux. Behalve in Sauternes (waar ze de druiven nog even laten hangen voor de edel zoete wijnen) is overal de oogst binnen en zijn de ‘vendange’ feesten voorbij. De d...

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.