Op welke temperatuur serveer je wijn?

Wijn smaakt anders afhankelijk van de temperatuur. Te warm? Log en alcoholisch. Te koud? Smaken verdwijnen.

Vuistregels voor serveertemperatuur:

  • Mousserend: 6–8 °C (denk: ijsemmer)
  • Witte wijn, fris en droog: 8–10 °C
  • Witte wijn, vol en rond: 10–12 °C
  • Rode wijn, licht en fruitig: 12–14 °C
  • Rode wijn, krachtig en complex: 16–18 °C

Zet rode wijn dus niet standaard op kamertemperatuur. De woonkamer is al snel 21 graden – veel te warm.

Nobelprijswinnaar Svante August Arrhenius ontdekte een eeuw geleden dat de snelheid van chemische reacties verdubbelt bij elke tien graden Celsius temperatuurstijging.

Wijn, zelfs die puurnatuurwonders van de Bende Zonder Zwavel, is wat zulke fenomenen betreft een chemisch product. Het bestaat uit stoffen die op en met elkaar reageren en daardoor veranderen. Vandaar dat wijn in heel koude kelders zo oud kan worden – en zo lang jong blijft. De chemische veranderingen staan bijna stil. Warmer bewaarde wijn wordt sneller oud. Vijftien graden gaat nog prima, maar boven de twintig wordt het gevaarlijk. De wijn wordt snel en minder mooi oud.

Er zijn verhalen genoeg over uitzonderingen, en ik vertel altijd graag dat goede wijn veel kan hebben, maar als je een boel geld en nog meer tijd gaat steken in flessen die pas over tien, twintig jaar open mogen, kun je beter geen risico nemen.

Nicolaas Klei

De laatste artikelen

Wijn Events

Duik in de bruisende wereld van wijnen met onze online wijn event kalender! Of je nu een doorgewinterde sommelier bent of je eerste stappen zet in de wijnwereld, deze kalender is je digitale wijngids ...

Verrassende en verfrissende Côtes de Gascogne van Plaimont

Plaimont is een coöperatie van wijnmakers waarvan de wijngaarden zich uitstrekken van de voet van de Pyreneeën tot in het heuvelland van Gascogne. Binnen de coöperatie bewerken 800 familiebedrijven...

De perfecte wijn bij vleesgerechten: Zomerse combinaties vol smaak & inspiratie

De zomer is hét seizoen om samen te genieten van ontspannen diners in de tuin, gegrild vlees op de barbecue en – natuurlijk – een goed glas wijn in de hand. Maar wat is nu de beste wijn bij vlees...

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Alle goed scorende week-aanbiedingen, de wijnevent kalender en wekelijks tientallen nieuw geproefde wijnen! Met informatie en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.