Wijn smaakt anders afhankelijk van de temperatuur. Te warm? Log en alcoholisch. Te koud? Smaken verdwijnen.
Vuistregels voor serveertemperatuur:
Zet rode wijn dus niet standaard op kamertemperatuur. De woonkamer is al snel 21 graden – veel te warm.
Nobelprijswinnaar Svante August Arrhenius ontdekte een eeuw geleden dat de snelheid van chemische reacties verdubbelt bij elke tien graden Celsius temperatuurstijging.
Wijn, zelfs die puurnatuurwonders van de Bende Zonder Zwavel, is wat zulke fenomenen betreft een chemisch product. Het bestaat uit stoffen die op en met elkaar reageren en daardoor veranderen. Vandaar dat wijn in heel koude kelders zo oud kan worden – en zo lang jong blijft. De chemische veranderingen staan bijna stil. Warmer bewaarde wijn wordt sneller oud. Vijftien graden gaat nog prima, maar boven de twintig wordt het gevaarlijk. De wijn wordt snel en minder mooi oud.
Er zijn verhalen genoeg over uitzonderingen, en ik vertel altijd graag dat goede wijn veel kan hebben, maar als je een boel geld en nog meer tijd gaat steken in flessen die pas over tien, twintig jaar open mogen, kun je beter geen risico nemen.
Nicolaas Klei