Op welke temperatuur serveer je wijn?

Wijn smaakt anders afhankelijk van de temperatuur. Te warm? Log en alcoholisch. Te koud? Smaken verdwijnen.

Vuistregels voor serveertemperatuur:

  • Mousserend: 6–8 °C (denk: ijsemmer)
  • Witte wijn, fris en droog: 8–10 °C
  • Witte wijn, vol en rond: 10–12 °C
  • Rode wijn, licht en fruitig: 12–14 °C
  • Rode wijn, krachtig en complex: 16–18 °C

Zet rode wijn dus niet standaard op kamertemperatuur. De woonkamer is al snel 21 graden – veel te warm.

Nobelprijswinnaar Svante August Arrhenius ontdekte een eeuw geleden dat de snelheid van chemische reacties verdubbelt bij elke tien graden Celsius temperatuurstijging.

Wijn, zelfs die puurnatuurwonders van de Bende Zonder Zwavel, is wat zulke fenomenen betreft een chemisch product. Het bestaat uit stoffen die op en met elkaar reageren en daardoor veranderen. Vandaar dat wijn in heel koude kelders zo oud kan worden – en zo lang jong blijft. De chemische veranderingen staan bijna stil. Warmer bewaarde wijn wordt sneller oud. Vijftien graden gaat nog prima, maar boven de twintig wordt het gevaarlijk. De wijn wordt snel en minder mooi oud.

Er zijn verhalen genoeg over uitzonderingen, en ik vertel altijd graag dat goede wijn veel kan hebben, maar als je een boel geld en nog meer tijd gaat steken in flessen die pas over tien, twintig jaar open mogen, kun je beter geen risico nemen.

Nicolaas Klei

Alle artikelen in de categorie:

Wanneer en waarom moet je wijn karafferen?

Karafferen is niet alleen een ritueel voor wijnsnobs. Het heeft nut – als je weet wanneer. Karafferen helpt bij: Gebruik een brede karaf voor jonge wijnen (veel contact met zuurstof), en een smalle ...

Wijn bewaren: Hoe bewaar je wijn op de juiste manier?

Wijn bewaren? De plek waar je wijn bewaart, maakt het verschil tussen genieten en teleurstelling. Wijn houdt van rust, duisternis en constante temperatuur. Tips voor het bewaren van wijn: Waarom zou j...

Wijnadvies met rundergehakt

Gehakt is al eeuwenlang een geliefd en veelzijdig ingrediënt in tal van internationale keukens. Het vormt de basis van comfort food, maar leent zich ook uitstekend voor stijlvolle gerechten die je me...

Op welke temperatuur serveer je wijn?

Wijn smaakt anders afhankelijk van de temperatuur. Te warm? Log en alcoholisch. Te koud? Smaken verdwijnen. Vuistregels voor serveertemperatuur: Zet rode wijn dus niet standaard op kamertemperatuur. D...

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.