Op welke temperatuur serveer je wijn?

Wijn smaakt anders afhankelijk van de temperatuur. Te warm? Log en alcoholisch. Te koud? Smaken verdwijnen.

Vuistregels voor serveertemperatuur:

  • Mousserend: 6–8 °C (denk: ijsemmer)
  • Witte wijn, fris en droog: 8–10 °C
  • Witte wijn, vol en rond: 10–12 °C
  • Rode wijn, licht en fruitig: 12–14 °C
  • Rode wijn, krachtig en complex: 16–18 °C

Zet rode wijn dus niet standaard op kamertemperatuur. De woonkamer is al snel 21 graden – veel te warm.

Nobelprijswinnaar Svante August Arrhenius ontdekte een eeuw geleden dat de snelheid van chemische reacties verdubbelt bij elke tien graden Celsius temperatuurstijging.

Wijn, zelfs die puurnatuurwonders van de Bende Zonder Zwavel, is wat zulke fenomenen betreft een chemisch product. Het bestaat uit stoffen die op en met elkaar reageren en daardoor veranderen. Vandaar dat wijn in heel koude kelders zo oud kan worden – en zo lang jong blijft. De chemische veranderingen staan bijna stil. Warmer bewaarde wijn wordt sneller oud. Vijftien graden gaat nog prima, maar boven de twintig wordt het gevaarlijk. De wijn wordt snel en minder mooi oud.

Er zijn verhalen genoeg over uitzonderingen, en ik vertel altijd graag dat goede wijn veel kan hebben, maar als je een boel geld en nog meer tijd gaat steken in flessen die pas over tien, twintig jaar open mogen, kun je beter geen risico nemen.

Nicolaas Klei

Alle artikelen in de categorie:

De perfecte wijn bij vleesgerechten: Zomerse combinaties vol smaak & inspiratie

De zomer is hét seizoen om samen te genieten van ontspannen diners in de tuin, gegrild vlees op de barbecue en – natuurlijk – een goed glas wijn in de hand. Maar wat is nu de beste wijn bij vlees...

Zomer 2025, wat eten we erbij?

De Grote Hamersma gaat deze zomer weer het land in voor wijnspijs advies. Gewapend met een fles wijn kloppen we gedurende de zomer aan bij verschillende vrienden van De Grote Hamersma en vragen hen: â...

De top 10 wijndomeinen in Toscane

Hier vind je de top 10 van de mooiste, leukste en lekkerste wijndomeinen om te bezoeken in Toscane: 1. Podere Le Ripi – Montalcino 2. Fattoria La Vialla – Castiglion Fibocchi (bij Arezzo) 3. Caste...

Op welke temperatuur serveer je wijn?

Wijn smaakt anders afhankelijk van de temperatuur. Te warm? Log en alcoholisch. Te koud? Smaken verdwijnen. Vuistregels voor serveertemperatuur: Zet rode wijn dus niet standaard op kamertemperatuur. D...

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.