Nicolaas Klei: Wat is de beste manier om wijn te kopen?

Toen Swiebertje en Malle Pietje nog in het echt bestonden was de wereld overzichtelijk. Zo om het half jaar kregen de burgemeester en de andere notabelen een uitnodiging van de wijnhandelaar in de naburige stad om weer eens gezellig langs te komen. Na duchtig proeven deden de heren dan enigszins aangeschoten hun bestellingen zodat ze ook de komende maanden niet mis zouden grijpen in de kelder.

Daar onder de grond was het ook overzichtelijk. De wijnwereld bestond uit Bordeaux, Bourgogne, Sherryland en het verre Port. Misschien nog wat buitengebieden als het exotische Châteauneuf-du-Pape, maar de welgedane heren zouden de wenkbrauwen bevreemd hebben opgetrokken als hun wijnhandelaar iets van verder weg zou inschenken.

Nu is via het wereldwijde web wijn van overal op de aardkloot te koop. Ideaal - voor wie weet wat ze wil. Het is je ter ore gekomen dat de 2019 van Domaine A. zo smakelijk is, je zoekt, legt in het virtuele winkelmandje, en voilà. 

Maar wat als je niet weet wat je wil? Of dat wel globaal weet, maar nog met naam en toenaam, nog zoekende bent? Als je een lekker frisse, droge maar niet zure en ook niet te dure witte wijn zoekt? Eentje die ook op het balkon van driehoog-achter smaakt alsof je je op het namiddagterras van je Zuid-Franse villa bevindt?

Het internet en de advertenties in kranten en tijdschriften beloven van alles, allemaal even kostelijk terwijl toch voor driehoog-achter-prijzen. Soms helaas met het aroma van de vuilniszak die ook al weer weken op het driehoog-achter-balkon staat te walmen, soms best te hachelen, maar zelden met dat beloofde luxueuze château-au-Méditerranée-bouquet.

Dan kun je toch maar beter even omfietsen naar de echte winkel. Zo eentje van baksteen met een deur en een toonbank. Niet die waar een mismoedige slijter in stofjas staat, die fluks bolknak achter het oor en glaasje ouwe klare onder de toonbank plaatst bij uw binnenkomst, maar waar een echte wijnhandelaar u welkom heet.

Iemand die weet van wijn, en van mensen, en met beide het beste voorheeft. Die snapt wat u zoekt, en daar een fles voor heeft die nog lekkerder blijkt te zijn dan u kon denken. Een wijnhandelaar die smakelijk kan vertellen over wijn, zonder onnavolgbaar technisch jargon, die u niet een fles probeert aan te smeren die net wat prijziger of moeilijker is dan u voor ogen had. Iemand wier nobel levensdoel is dat u tevreden de deur uitgaat, en nog tevredener thuis geniet van de wijn van uw dromen.

Nicolaas Klei

Bekijk hier alle artikelen van Nicolaas

Alle artikelen in de categorie:

Wijn met autoriteit of gewoon zelfverzekerd?

Regelmatig vind ik mezelf terug in de filosofieles van de middelbare school. Mijn docent haalde een filosoof aan, al kan ik helaas nergens meer vinden welke, die stelde dat er meer overeenstemming is ...

Rianne Ogink: Cuvé Roulette

De wijnen zijn uitvergist, het zit daar waar nodig in een barrique en de kelder is weer super ‘propre’. Nu is het moment daar, we gaan blenden. Jaargang 2022 heeft rustig kunnen rijpen en is klaar...

Moldavië: wijnland in spagaat

Aan de ene kant willen Moldavische wijnmakers de West-Europese markt veroveren met betaalbare supermarktwijnen, gemaakt van druiven die we allemaal kennen: sauvignon blanc, pinot grigio en chardonnay ...

Nicolaas Klei: Wat is de beste manier om wijn te kopen?

Toen Swiebertje en Malle Pietje nog in het echt bestonden was de wereld overzichtelijk. Zo om het half jaar kregen de burgemeester en de andere notabelen een uitnodiging van de wijnhandelaar in de nab...