Nicolaas Klei: Waarom is Champagne zoveel duurder dan wijn?

Een kennis had champagne in de aanbieding gezien.

“Is dat wat?”

“Een keurige schuimwijn”, antwoordde ik, “maar er is beter voor minder geld. Neem bijvoorbeeld de biodynamische crémant van Eugène Meyer, uit de Elzas, vervaardigd volgens de methoden en beginselen van de champagnewetten, met fijne zuren als in de beste champagne, omgeven door rijp, vol fruit of de sekt van Bernhard Koch, vervaardigd van champagnedruif pinot meunier, teer roze van kleur, teer en verfijnd van geur."

“Ja maar”, mopperde de kennis, “dat is geen champagne!”

Dat hebben ze daar in Champagne goed voor elkaar. Al eeuwen. Wat je ook voor prachtige prikwijn schenkt, iedereen nipt zunigjes. Maar laat de kurk knallen van een fles met het magische woord champagne op het etiket, en iedereen is per direct in hoger sferen. Ohlala. Wat een luxe, wat een weelde.

En dat kan zeker zo zijn. Champagne verkoopt op de naam, je betaalt voor de naam. Maar die naam dankt z’n faam niet aan niks. Champagne zou niet al eeuwen beroemd zijn als het niet bijzonder was. Champagne, die onherbergzame, vaak wat troosteloze streek daar in Noordoost-Frankrijk, kan mousserende wijnen leveren met een verfijning, complexiteit en diepgang die z’n weerga niet kent.

Maar dan moet de producent wel z’n best doen. Van het werk in de wijngaard totdat de fles de deur uit gaat letten op duizend kleine details die samen grootse wijn maken.

Menigeen komt niet verder correcte schuimwijn. Omdat ze niet beter kunnen, of het niet nodig vinden, want de wijn verkoopt toch wel.

Champagne is duurder dan andere prikwijn, leggen ze uit, want de grond in Champagne is duur, de druiven zijn duur, de productie is duur. (En hun Porsche is duur, maar dat zeggen ze er niet bij).

Klopt allemaal.

Maar champagne is de prijs pas waard als de inhoud ook kostelijk is.
Dan betaal je voor de wijn, niet voor de naam.
Dan geniet je niet alleen van de naam, maar van de ware champagne.
(Al is zo’n heerlijke crémant of sekt ook een feest).

Nicolaas Klei

PS: Champagne kost veel geld, maar je kunt er zuinig mee om gaan. Je hoeft het namelijk niet op een orgie uit maitressemuiltjes te slempen. Je kunt ook zo’n handige afsluitdop kopen en iedere dag een glas savoureren en ontdekken dat de champagne uit zo’n geopende maar goed afgesloten fles iedere dag lekkerder wordt. 

Bekijk hier alle artikelen van Nicolaas

Alle artikelen in de categorie:

Wijn met autoriteit of gewoon zelfverzekerd?

Regelmatig vind ik mezelf terug in de filosofieles van de middelbare school. Mijn docent haalde een filosoof aan, al kan ik helaas nergens meer vinden welke, die stelde dat er meer overeenstemming is ...

Rianne Ogink: Cuvé Roulette

De wijnen zijn uitvergist, het zit daar waar nodig in een barrique en de kelder is weer super ‘propre’. Nu is het moment daar, we gaan blenden. Jaargang 2022 heeft rustig kunnen rijpen en is klaar...

Moldavië: wijnland in spagaat

Aan de ene kant willen Moldavische wijnmakers de West-Europese markt veroveren met betaalbare supermarktwijnen, gemaakt van druiven die we allemaal kennen: sauvignon blanc, pinot grigio en chardonnay ...

Nicolaas Klei: Waarom is Champagne zoveel duurder dan wijn?

Een kennis had champagne in de aanbieding gezien. “Is dat wat?” “Een keurige schuimwijn”, antwoordde ik, “maar er is beter voor minder geld. Neem bijvoorbeeld de biodynamische crémant van E...