Vers van de pers: druivenafval wordt gezonde voeding

Groenvoorzieningen

Het begon met een beer die stond te peuzelen van een berg leeggeperste wijndruiven. Een Canadees bedrijf heeft 3,6 miljoen dollar aan financiering gekregen om voedzaam plantaardig eten te ontwikkelen van wijnmaakafval. En dat idee kwam doordat ene Bill Broddy op zijn fiets langs een wijnbedrijf reed, die smikkelende beer dus zag, en vervolgens contact zocht met een wijnadviseur die op zijn beurt aan hem weer uitlegde wat de potentie van dat druivenafval was - dat overigens bijna altijd wordt weggegooid.

Broddy lanceerde zijn eigen bedrijf dat uiteindelijk van druivenschillen en pitten hele gezonde, natuurlijke voedingsingrediënten gaat maken: CrushDynamics. Zodat al die goede vezels, phenolische onderdelen en antioxidanten niet langer de vuilbak in hoeven. Het motto: Beter voor de mens, beter voor de planeet.     

Dus geen reden om je schuldig te voelen over je wijninname en wat daar voor afval door ontstaat. Eindelijk iemand die ook daar weer wat moois van maakt. Win-win. Proost-proost.


Bekijk hier alle verzamelde Groenvoorzieningen

Het pure van Chili
‘Het is een kas zonder dak’. ‘Het is een paradijs voor wijnmakers…’. Zomaar een paar superlatieven waarmee een van de belangrijkste wijnlanden ter wereld wordt aangeduid. Die laats....
Rianne Ogink: Hoe ik mijn baan inruilde voor een wijnkelder
Ik maak wijn! Een gek idee eigenlijk. De dagen in de wijnmakerij vliegen voorbij en door alle drukte realiseer ik het me niet altijd, maar ik maak gewoon wijn. Natuurlijk ben ik op....
Rianne Ogink: Wijnvrouwen van Bordeaux
Vaak krijg ik de vraag, “hoe is het om in een klassieke mannenwereld te werken zoals Bordeaux?”. Een uitspraak gebaseerd op een hoop aannames en vooroordelen, niet gek overigens. F....