Job Seuren: Proeven - De Grote Hamersma

Job Seuren: Proeven

Sinds een jaar of wat proef ik een paar keer per maand wijn mee met meneer Hamersma. Zo blijf ik niet wereldvreemd in mijn sommeliershoekje hangen met louter wijnen van 50 euro of meer en weet ik ook hoe 3 euro Kaapse Pracht rosé proeft (verrassend prima moet ik zeggen). Deze week achtte Harold de tijd rijp dat ik zonder zwembandjes het bad in mocht, ik kreeg een aantal flessen om zelf te beoordelen. Nu heeft een aantal van u wellicht mijn vorige column over natuurwijn gelezen, dus wat viel mij ten deel? Juist, een complete selectie natuurwijn. Zonder bandjes gelijk het diepe in.

Mijn stelling vorige keer was: Natuurwijn, alleen als het lekker is. Wat mij betreft niet sceptisch, maar een aanmoediging. Nu wist De Grote Hamersma natuurlijk wat hij mij mee gaf, want wat er onder de kurken zat viel op een uitzondering na in de categorie ‘zeer drinkbaar’ tot ‘ronduit lekker’ (ik heb gelijk de vrijheid genomen mijn eigen categorieën te maken). Van de wijnmakers had ik nog nooit gehoord, dus ik moest even op onderzoek uit maar werd daar heel vrolijk van. 

Wat mij vooral vrolijk stemde was dat ik uit het voor mij bekende wereldje werd getrokken, even een frisse blik. Al forceer ik mijzelf wel vaker voor het referentiekader naar proeverijen te gaan waar ik eigenlijk geen zin in heb (je mag geen oordeel vellen als je niet weet waar je het over hebt), nu moest ik echt aan de slag. Analyseren, nog een keer proeven en dan tot de conclusie komen dat sommige natuurwijn inderdaad echt niet te drinken is. Maar andere dus gelukkig heel erg wél. 

Afgelopen zomer had ik in verschillende media gelezen over een veelbelovende producent uit de Bourgogne. Toen ik diens wijn op een wijnkaart zag staan midden tussen allerlei wijnen die ik graag gedronken had besloot ik deze toch te kiezen. Dat viel vies tegen. Geen idee waarom deze producent zo opgehemeld werd. Jammer? Tuurlijk, maar ik had het niet anders willen doen. 

Als je verder wil, beter wil worden, moet je jezelf openstellen voor nieuwe dingen. In mijn geval nieuwe wijnen ervaren. Soms valt dat positief uit zoals bij de natuurwijnen die jullie binnenkort op deze site kunnen vinden, soms loopt het uit op een teleurstelling. Jammer dan. Als ik het niet geprobeerd had, zou ik het nooit geweten hebben. Ik hoop dat ik als onderdeel van het DGH-team nog heel veel teleurstellingen ga tegenkomen. 

Job Seuren

bekijk hier alle artikelen van Job

Alle artikelen in de categorie:

Top 10 supermarkt sauvignon blanc onder 10 euro

Hier vind je de actuele top 10 supermarkt sauvignon blanc onder 10 euro van alle door ons geproefde en beoordeelde wijnen. Maar er zijn nog veel meer lekkere sauvignon blanc wijnen daarom vind je hier...

Top 10 rosé onder 10 euro

Welkom bij De Grote Hamersma, waar we de top 10 rosé wijnen onder de 10 euro presenteren. Ontdek betaalbare rosés die je smaakpapillen zullen verrassen zonder je portemonnee te belasten. Onze select...

Groene rosé

De zon draait al weer warm. De natuur heeft weer kleur op de wangen. En daarmee neemt ook de dorst naar de vrolijkste aller wijnsoorten toe. Alle seinen staan weer op groen voor rosé. Nog even voor a...

Job Seuren: Proeven

Sinds een jaar of wat proef ik een paar keer per maand wijn mee met meneer Hamersma. Zo blijf ik niet wereldvreemd in mijn sommeliershoekje hangen met louter wijnen van 50 euro of meer en weet ik ook ...

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.