Eerste Hulp Bij Wijn-Spijs Ongelukken

09 dec., 2019

Ooit hebben wij eens deel uit mogen maken van een fascinerend experiment. In een Amsterdams sterrenrestaurant mochten wij aanschuiven toen dit bezoek kreeg van de toonaangevende Amerikaanse winery Robert Mondavi. ‘Of de gelauwerde patron-cuisinier bij de lancering van hun top-lijn bestaande uit fumé blanc, chardonnay, pinot noir en cabernet sauvignon een bijpassend maaltje wilde koken’, luidde het verzoek. Met de nadruk op bijpassend, want Mondavi vindt dat hij gastronomische wijnen maakt. En dat nu juist ging niet helemaal naar de wens van de meneer die met de wijnen was meegestuurd. 

Deze Engelse Master of Wine, in dienst van Mondavi en belast met de training van personeel en importeurs, toonde zich not amused met de licht gezouten kabeljauw met groentencouscous en piment, die de witte brigade bij zijn fumé blanc had gedacht. De blanquette de sole met in manzanilla en oesters gestoofde groente was niet de gedroomde combi met zijn Chardonnay. En de droog gebakken zwezerik met een sauce van carotte smaakte best lekker, maar niet samen met zijn Pinot Noir. 

Letterlijk sprak hij de woorden: ‘This chef is ruining my wines’. Uit clementie zullen wij niet verklappen wie het was, maar hij is heel beroemd en vaak te zien op de Nederlandse televisie. Verder zeggen wij niks. Maar onder goede inzenders wordt een fles Mondavi verloot.  

Nu bleek de Mondavi Man tijdens deze European Tour al eerder met deze combinatie-problematiek te maken te hebben gehad. Ook in een Duitse twee sterrentempel had de kok van dienst zijn wijnen niet optimaal aan hun gerief kunnen helpen. Maar de remedie lag binnen handbereik: 

Neem een halve citroen en wat zout. Doe wat druppeltjes en een snufje over het tegenstribbelende gerecht en het wordt de beste vrienden met de wijn. En verdomd. Het werkte. Met de vis. Met het vlees. De Mondavi Man verklapte zelfs dat hij met dit zuur-zout duo één fles wijn kon laten combineren met vier verschillende gerechten. Of met vier verschillende wijnen met één gerecht. En dat laatste spreekt ons natuurlijk het meest aan. 

Andere artikelen

Kerst en wijn
Van een vegetarisch kerstbuffet tot gourmetten, van Hollandse biefstuk tot gerechten uit het Midden-Oosten, wij geven je de lekkerste wijnadviezen bij de populairste kerstgerechten....
Wijntips bij vegetarisch
Niemand kijkt er meer van op. Er is sprake van een explosief gestegen belangstelling voor maaltijden met groenten, kruiden en paddenstoelen en met vlees- en visvervangers. Een vege....
Welke wijn bij welke saus?
“Wie de verkeerde wijn bij een saus schenkt, is geschift.” Om verschoond te blijven van dat predicaat daarom de bijpassende wijnsoorten bij de meest populaire sauzen met kerst.