Eerste Hulp Bij Wijn-Spijs Ongelukken - De Grote Hamersma

Eerste Hulp Bij Wijn-Spijs Ongelukken

Ooit hebben wij eens deel uit mogen maken van een fascinerend experiment. In een Amsterdams sterrenrestaurant mochten wij aanschuiven toen dit bezoek kreeg van de toonaangevende Amerikaanse winery Robert Mondavi. ‘Of de gelauwerde patron-cuisinier bij de lancering van hun top-lijn bestaande uit fumé blanc, chardonnay, pinot noir en cabernet sauvignon een bijpassend maaltje wilde koken’, luidde het verzoek. Met de nadruk op bijpassend, want Mondavi vindt dat hij gastronomische wijnen maakt. En dat nu juist ging niet helemaal naar de wens van de meneer die met de wijnen was meegestuurd. 

Deze Engelse Master of Wine, in dienst van Mondavi en belast met de training van personeel en importeurs, toonde zich not amused met de licht gezouten kabeljauw met groentencouscous en piment, die de witte brigade bij zijn fumé blanc had gedacht. De blanquette de sole met in manzanilla en oesters gestoofde groente was niet de gedroomde combi met zijn Chardonnay. En de droog gebakken zwezerik met een sauce van carotte smaakte best lekker, maar niet samen met zijn Pinot Noir. 

Letterlijk sprak hij de woorden: ‘This chef is ruining my wines’. Uit clementie zullen wij niet verklappen wie het was, maar hij is heel beroemd en vaak te zien op de Nederlandse televisie. Verder zeggen wij niks. Maar onder goede inzenders wordt een fles Mondavi verloot.  

Nu bleek de Mondavi Man tijdens deze European Tour al eerder met deze combinatie-problematiek te maken te hebben gehad. Ook in een Duitse twee sterrentempel had de kok van dienst zijn wijnen niet optimaal aan hun gerief kunnen helpen. Maar de remedie lag binnen handbereik: 

Neem een halve citroen en wat zout. Doe wat druppeltjes en een snufje over het tegenstribbelende gerecht en het wordt de beste vrienden met de wijn. En verdomd. Het werkte. Met de vis. Met het vlees. De Mondavi Man verklapte zelfs dat hij met dit zuur-zout duo één fles wijn kon laten combineren met vier verschillende gerechten. Of met vier verschillende wijnen met één gerecht. En dat laatste spreekt ons natuurlijk het meest aan. 

Alle artikelen in de categorie:

Top 10 sangiovese onder 10 euro

Hier vind je de actuele top 10 sangiovese onder 10 euro van alle door ons geproefde en beoordeelde wijnen nu verkrijgbaar in de winkel. Maar er zijn nog veel meer lekkere tempranillo wijnen daarom vin...

Top 10 sangiovese

Hier vind je de actuele top 10 sangiovese van alle door ons geproefde en beoordeelde wijnen nu verkrijgbaar in de winkel. Maar er zijn nog veel meer lekkere tempranillo wijnen daarom vind je hier een ...

Top 10 tempranillo onder 10 euro

De 10 allerbeste tempranillo wijnen onder de 10 euro nu te koop in Nederland. Maar er zijn nog veel meer lekkere tempranillo wijnen daarom vind je hier een totale opsomming van de beste en lekkerste ...

Eerste Hulp Bij Wijn-Spijs Ongelukken

Ooit hebben wij eens deel uit mogen maken van een fascinerend experiment. In een Amsterdams sterrenrestaurant mochten wij aanschuiven toen dit bezoek kreeg van de toonaangevende Amerikaanse winery Rob...

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.