Groenvoorzieningen

Biologische wijn scoort (steeds) beter in Italië

‘Drie bekertjes’ voor deze wijn! Dat klinkt misschien suf maar in Italië ben je een hele baas als jouw wijn Tre Bicchieri (drie glazen) scoort. Gambero Rosso, een Italiaans tijdschrift voor eten en wijn én uitgeverij, deelt deze prijzen al decennialang uit in de jaarlijkse uitgave Vini d’Italia. En wat blijkt, in de meest recente versie zijn 30% van de winnende wijnen van biologische komaf. Afgezet tegen de 18% dat het Italiaanse wijnbouwareaal aan gecertificeerd biologische wijngaarden rijk is, is dat een opvallende score.

Om precies te zijn: 140 van de 476 Tre Bicchieri’s zijn biologisch. Een selectie uit 45 duizend blind geproefde wijnen. Dat werk is op zich al een prijs waard. Groene wijnen doen het hiermee 12% beter dan hun conventionele concullega’s. Dit bewijst, vermeldt de gids, ‘dat deze trend oogstjaar na oogstjaar doorzet. Van boutique winery tot grote producent, ze zijn allen de uitdagingen aangegaan om een duurzamer en ecologischer aanpak na te streven.’ 


Bekijk hier alle verzamelde Groenvoorzieningen

Rianne Ogink: Hoe ik mijn baan inruilde voor een wijnkelder
Ik maak wijn! Een gek idee eigenlijk. De dagen in de wijnmakerij vliegen voorbij en door alle drukte realiseer ik het me niet altijd, maar ik maak gewoon wijn. Natuurlijk ben ik op....
Rianne Ogink: Wijnvrouwen van Bordeaux
Vaak krijg ik de vraag, “hoe is het om in een klassieke mannenwereld te werken zoals Bordeaux?”. Een uitspraak gebaseerd op een hoop aannames en vooroordelen, niet gek overigens. F....
Rianne Ogink: Laat de oogst beginnen
Laat het oogsten maar beginnen! De afgelopen weken hebben we de nodige kilometers langs alle percelen gemaakt. De wijngaardmanagers en teams kunnen opgelucht ademhalen, hun werk zi....