Verzamel je oude jaargangen uit Bordeaux, heb je bijzondere Bourgognes weten te bemachtigen of houd je liever lokale toppers op voorraad? Voor veel verzamelaars is het opbouwen van een mooie collectie meer dan een hobby. Het kost tijd, geld en moeite. Het kan daarom handig zijn om stil te staan bij de vraag: is mijn wijncollectie eigenlijk wel goed verzekerd? Mocht dit nog niet het geval zijn, dan lees je in dit artikel hoe je dit aan kunt pakken.
Een wijncollectie kan erg kostbaar zijn. Denk aan exclusieve flessen die honderden of zelfs duizenden euro’s per stuk kosten, en een ongeluk zit in een klein hoekje. Waterschade of een woningbrand kan je collectie ernstig beschadigen. Of misschien is de kwaliteit van je wijn en champagne door problemen met de klimaatkast ernstig aangetast. Een verzekering kan in zulke gevallen helpen om (een deel van) de kosten te dekken.
Voor de onderdelen die niet aan je woning vastzitten kun je een inboedelverzekering afsluiten. Deze verzekering dekt de losse spullen in je huis tegen schade of diefstal. Een volledige dekking geldt echter niet altijd. Er zijn ongelukken waarbij je de schade misschien niet (volledig) gedekt krijgt, zoals:
In sommige gevallen kun je je inboedelverzekering uitbreiden met een aanvullend pakket of een hoger maximumbedrag. Je kunt contact opnemen met je verzekeraar om de dekking voor je wijncollectie te bespreken.
Sommige verzekeraars zien collecties als diefstalgevoelige inboedel. Hier kun je in de meeste gevallen een aparte of extra verzekering voor afsluiten binnen je inboedelverzekering. Let wel op dat aan diefstalgevoelige inboedel vaak een maximum bedrag zit. En denk er ook aan dat je bij het verzekeren van kostbare spullen vaak een hogere premie betaalt.
Een grote wijncollectie is natuurlijk prachtig, maar kan ook erg kwetsbaar zijn. Met de juiste verzekering kun je met een gerust hart blijven verzamelen, wetende dat je collectie goed gedekt is, mocht er onverhoopt iets mis gaan.