Artis is een merk van Cordier voor alcoholvrije wijnen. Cordier is ontstaan uit een coöperatie van wijnboeren en als bedrijf sinds 1887 actief in de productie van en handel in wijn. Daarbij bestrijkt Cordier het hele gamma van eenvoudige merkwijnen tot het hoogste grand cru niveau. Hoewel de oorsprong in Frankrijk ligt voert het bedrijf ook wijnen uit andere belangrijke wijnlanden in Europa en daarbuiten.
Inmiddels produceert Cordier al meer dan 35 jaar ook alcoholvrije wijnen. Vanaf het begin voor de Franse markt onder het merk Bonne Nouvelle. Buiten Frankrijk wordt alcoholvrije wijn verkocht onder het merk Artis. Gedurende tientallen jaren is geïnvesteerd in het verbeteren van de techniek om wijnen te de-alcoholiseren. Uitgangspunt is daarbij altijd geweest dat er eerst gewone wijnen worden gemaakt, waaruit later de alcohol wordt verwijderd. En wel op zo’n manier dat de smaakbeleving van de wijn zo weinig mogelijk geweld wordt aangedaan. De spinning cone column-techniek is daarvoor bij uitstek geschikt. Voor de techniek-geïnteresseerden komen we daarop onder aan deze pagina wat uitgebreider terug.
Artis-wijnen zijn alcoholvrije mono-cépages op basis van chardonnay (wit), syrah (rosé) en merlot (rood), waaraan niets is toegevoegd en waaruit alleen de alcohol is verwijderd. Ze vormen een serie alcoholvrije wijnen met een zo authentiek mogelijke smaak en laag in calorieën. Slechts 16 kcal per glas van 100 ml, in plaats van de gebruikelijke 70+ kcal. Er zijn genoeg mensen die alleen daar al blij van worden.
Ze komen tot ons in flessen met vrolijk stemmende en bontgekleurde etiketten. Etiketten met blije feestende mensen voor een dessin van druiventrossen en wijnbladeren. Zij kunnen van een wijntje te genieten zonder de nadelen van alcoholgebruik. En geen discussies wie de Bob is.
Uit panel-onderzoek van Cordier blijkt dat de wijnen hoog scoren in termen van “wine-likeness” en “consumer taste perception”. Tussen de gewone alcoholhoudende wijnen scoorden de alcoholvrije witte en rosé van Artis bij De Grote Hamersma afgelopen jaar een nette 7. Het karakter van de verschillende druivensoorten blijft herkenbaar, ook wanneer goed gekoeld.
De rode merlot komt goed gekoeld ook het beste tot zijn recht, in tegenstelling tot zijn alcoholhoudende familieleden. De rode Artis is met een 7+ nieuw in De Grote Hamersma en lijkt net iets meer bite te hebben dan de witte en de rosé.
Aangemoedigd door het succes van de stille wijnen, en gezien de populariteit van bubbels bij het grote publiek, lag een uitbreiding van het Artis-assortiment met alcoholvrije sparkling wijnen voor de hand. Zo geschiedde. Trouw aan het concept van de stille wijnen komt Artis weer met een paar mono-cépages: Artis Fines Bulles Chardonnay (wit) en Artis Fines Bulles Syrah (rosé). Bubbels zonder alcohol hebben meestal net wat meer bite dan de stille varianten, waardoor de wine-likeness nog een stapje beter is. Zo ook in dit geval. Het levendige gesprankel in de mond is feestelijke en verfrissend. In De Grote Hamersma goed voor een 7,5.
Artis Fines Bulles zal zeker ook een toepassing vinden in de steeds meer aan populariteit winnende mocktails, de alcoholvrije varianten op bekende cocktails. Veel bekende cocktails worden immers gemixt op basis van bubbels. Denk aan Negroni Sbagliato, Black Velvet, Champagne Cocktail, Kir Royal en Old Cuban met alcoholvrije bubbels, al dan niet in combinatie met eveneens in opkomst zijnde alcoholvrije gin en alcoholvrij bier. Of een Mojito met Artis Fines Bulles in plaats van bruiswater.
Alcohol kan op verschillende manieren worden verwijderd uit wijn. Het kan middels vacuümdestillatie, door omgekeerde osmose en door middel van een zogenaamde spinning cone column, ofwel een kolom van ronddraaiende kegels.
Binnen de wijnwereld zijn mensen het er steeds meer over eens dat de spinning cone column-techniek (SCC) de beste resultaten geeft bij de-alcoholisatie en het minste geweld doet aan het aroma en de smaak en dus ook de wijnbeleving. Deze techniek past Cordier ook toe bij de productie van de Artis range. Daarbij wordt wijn van bovenaf in een kolom gegoten, en van beneden wordt er stoom ingebracht. De stoom neemt dan de meest lichte bestanddelen (waaronder alcohol) mee. Eventuele non-alcoholische volatiele smaakbestanddelen die zo verloren dreigen te gaan worden teruggewonnen en weer toegevoegd aan de overgebleven wijn.
SCC wordt in de zogenaamde nieuwe wijnlanden zoals de Verenigde Staten en Australië al langer gebruikt om bij gewone wijn overtollige alcohol te verwijderen. In warme streken kan een hoog alcoholpercentage namelijk leiden tot slechte balans in een wijn. Via SCC kan het alcoholpercentage dan bijvoorbeeld worden verlaagd van 15% naar 14% of 13%. In de Europese Unie was dit tot voor kort verboden voor wijn. Maar sinds 2009 is het binnen bepaalde grenzen wel toegestaan. Voor het maken van een alcoholvrije wijn via SCC was er al langer geen belemmering. Onder de 8,5% is een druivendrank immers voor de Europese wet géén wijn.
Te koop bij Hoogvliet
Te koop bij meerdere locaties
Te koop bij meerdere locaties
Te koop bij meerdere locaties