Het is weer pompoentijd. En die duurt voorlopig ook nog wel even. Weet echter dat pompoenen weliswaar lang houdbaar en eetbaar zijn, maar dat ze gaandeweg zachter worden. Kortom, als je van een beetje beet houdt, zijn ze nu het lekkerst. Vandaag de pompoenrisotto in het zonnetje, een puik nazomergerecht uit Noord-Italië. Wat zijn de smaken daarin? Zoet van de pompoen, hartig van de parmezaanse kaas. En dat bepaalt ook onze wijnkeus.
Riesling, zegt onze Wijnspijskiezer als eerste. Neem dan eentje met wat zoet erin, ‘lieblich’, zoals de Duitsers zeggen. Een Viognier smaakt ook voortreffelijk, aangezien hij van zichzelf weinig zuren bevat. Maar wat zouden de Italianen nemen? Een Dolcetto, wed ik. Die vriendelijke maar minder bekende blauwe druif uit Piemonte waarvan een zachte, inpakkende rode wijn wordt gemaakt. Nee, zoet is hij beslist niet, laat je niet door de naam op het verkeerde paard zetten. Tikkeltje koelen mag best. En spaar de parmezaan niet hè, in de risotto!