Bij Aardappelen met olijfolie, passen wijnen zoals chardonnay, chenin blanc, rode wijn uit Beaujolais.
In mijn levenslange poging de natie culinair te verheffen vandaag aandacht voor aardappelen met olijfolie. Nee, niet gebakken. Geen puree ook. Gewoon met zout gekookte aardappelen, in stukjes, gul overgoten met je allerbeste olijfolie extra vierge. Ik leerde het in Italië en het is een wondertje van smaak. Zomaar met niks, noem het een voorgerechtje, zelfs geen vis of vlees erbij. Maar wel wijn natuurlijk.
Chardonnay doet het geweldig hierbij, hij mag zelfs een beetje houtrijping hebben. Witte Mâcon is een fijn voorbeeld. Een chenin blanc past ook en dat mag je zelf kiezen of hij uit de Loirestreek of Zuid-Afrika komt. En er is meer hoor, onze Wijnspijswijzer beperkt zich slechts tot drie suggesties. Gekoelde beaujolais mag van mij ook, of toch een lichte chianti (die zonder ‘classico’). Nog een bedenking: vind je het te tam smaken, strooi dan wat korrels zeezout over de piepers. Zout is namelijk het spul dat eten vies maakt als het ontbreekt.