Zo doet men dat in Somontano, project VIDAS

Tien jaar geleden verscheen er een interview waarin een aantal Spaanse toonaangevende wijnproducenten hun zorgen uitsprak over klimaatverandering, de invloed daarvan op de wijnwereld en vooral welke voorzorgsmaatregelen er al werden genomen. Zo werden er destijds in Somontano volop wijngaarden aangeplant omdat het daar beduidend koeler is. 

‘Dit zou over een jaar of veertig wel eens de ideale plek kunnen worden om wijn te verbouwen’ zo werd er gemeend. Zelfs werd er proefwijngaarden aangelegd op 1200 meter. Nog ongeschikt omdat de wijnranken in de lente door de vorst zouden sneuvelen, ‘maar over twintig, misschien dertig jaar niet meer…’ En de ervaring zou hen veel gaan leren. 

Een wijnproducent van wereldfaam die actief is, is González Byass. Ook zij doen onderzoek naar de invloed van de klimaatverandering op de groei van druiven. Hoe houden de internationaal bekende druiven zich er? Wat betekent het voor lokale rassen? Wat gebeurt er met het genetisch materiaal als de temperatuur straks drie graden hoger komt te liggen? Welke druiven presteren dan nog wel en welke niet meer? 

In Somontano is González Byass eigenaar van het internationaal toonaangevende wijnbedrijf Viñas del Vero. En behalve voor de wijndrinker hebben zij ook nog eens meer dan warme belangstelling voor Moeder Aarde. Dat heeft zeker meegewogen bij de uitverkiezing in 2019 tot Winery of the Year door Wine Enthousiast. 

Neem bijvoorbeeld hun project VIDAS. Daarin steunt Viñas del Vero met investeringen en know how projecten in Somontano op het gebied van natuur, milieu en duurzaamheid. Een goed voorbeeld daarvan zijn bijvoorbeeld hun inspanningen in de Pyreneeën. Samen met plaatselijke natuurbeschermers hebben zij ‘Following the footsteps of the glacier’ opgezet, een initiatief tot behoud van de gletsjer die al sinds mensenheugenis deel uitmaakt van de Pico Cotiella. Het is hun eerste project maar daar zal het niet bij blijven. 

Alle artikelen in de categorie:

Aarbeien, wat eten we erbij?

Wijn bij aardbeien? Ja zeg, waarom niet? Niet als je ze zo uit het doosje snoept misschien. Maar een tikkeltje opgesmukt, beetje citroen en suiker erover, of wat oude aceto balsamico, dat doet het. In...

Voorjaarswijnen

Het voorjaar zit in de lucht. Terrassen worden uitgerold. Balkons worden weer afgestoft. Voor caravans, zomerhuisjes en plezierjachten is het gedaan met de rust. De hoezen gaan van de barbecues af. En...

Nasi, wat drinken we erbij?

Door met de resultaten van het VK-avondeetonderzoek. Op drie: rijst. En voordat je dan, zoals ik, meteen denkt ‘dat hoort toch bij de curry?’, ook een categorie, dan lees je dat het vooral gaat om...

Zo doet men dat in Somontano, project VIDAS

Tien jaar geleden verscheen er een interview waarin een aantal Spaanse toonaangevende wijnproducenten hun zorgen uitsprak over klimaatverandering, de invloed daarvan op de wijnwereld en vooral welke v...

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.