Zuurstofarme kurk voor betere Champagne - De Grote Hamersma

Zuurstofarme kurk voor betere Champagne

Weer een dingetje waar wijnmakers zich zorgen om maken: zuurstof in kurken. Maar wacht even. Dat was toch net waarom wijn bij het ouder worden soms zo interessant kan zijn? Door dat minieme beetje zuurstof?

Niet bij mousserende wijn. Onderzoekers van le Comité Champagne doen proeven met zuurstofvrije (inerte) kurken omdat het beetje zuurstof dat uit de kurk in de wijn komt, meer doet dan wijnmakers lief is. Oxidatie ligt op de loer. Zelfs al is het maar 2,5 tot 3 milligram in de eerste drie maanden na het bottelen. Ook het beetje lucht in de hals verwijderen bij het afsluiten (jetting) helpt niet voldoende.

Het zit hem in de kurk zelf. Wat dit vanuit groen oogpunt interessant maakt: Benoît Villedey, hoofd afdeling wijn van het Comité is ervan overtuigd dat het gebruik van inerte kurken samen met jetting het zelfs mogelijk maakt om af te zien van het last-minute toevoegen van zwavel. Fraaie bijvangst.

Wat handig was geweest is gewoon een kroonkurk gebruiken. Dat is nóg duurzamer, maar misschien niet zo veilig vanwege de hoge druk. En natuurlijk lang niet zo chic.


Bekijk hier alle verzamelde Groenvoorzieningen

Alle artikelen in de categorie:

Mount Fishtail

Captain Cook moest eens weten… Nieuw-Zeeland een land zonder wijngeschiedenis? Hou toch op. Elk wijnland heeft zijn eigen geschiedenis. Je moet hem soms alleen nog ontdekken. Net zoals de ontdekking...

Top 10 wijnen onder 10 euro uit Spanje

Hier vind je de actuele top 10 van wijnen onder 10 euro uit Spanje van alle door ons geproefde en beoordeelde wijnen nu verkrijgbaar in de winkel. Maar er zijn nog veel meer lekkere wijnen uit Spanje ...

Top 10 wijnen uit Spanje

Hier vind je de actuele top 10 van wijnen uit Spanje van alle door ons geproefde en beoordeelde wijnen nu verkrijgbaar in de winkel. Maar er zijn nog veel meer lekkere wijnen uit Spanje daarom vind je...

Zuurstofarme kurk voor betere Champagne

Weer een dingetje waar wijnmakers zich zorgen om maken: zuurstof in kurken. Maar wacht even. Dat was toch net waarom wijn bij het ouder worden soms zo interessant kan zijn? Door dat minieme beetje zuu...

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.