Arráez Canallas - De Grote Hamersma

Arráez

Canallas 2021
Geproefd op 26 maart 2023

Rood van Arráez wordt al jubelend bezongen in De Grote Hamersma. De loftrompet schalt bovendien. Het samenzijn van monastrell en tempranillo kan harmonieus genoemd worden. Het eikenhout is juist gebruikt. Met een fijne wijn voor een fijn bedrag als resultaat.  

Daarenboven konden liefhebbers van Keith Haring hun hart ophalen aan het label. En dat kan ook bij deze witte. Daarvoor heeft de etiketeur van dienst eveneens zijn inspiratie opgedaan bij deze, ons helaas te vroeg ontvallen,  graffiti-artiest. Maar daar hebben we nu Banksy voor terug. Enfin, voldoende Tussen Kunst en Kitsch nu. Laten we wat gaan drinken. 

Deze blanco bijvoorbeeld, waarvoor een niet bepaald gangbaar duo is opgeroepen. En dan hebben we het overigens niet over wijnmakers Toni Arráez en Marc Gómez maar over de druiven die zij voor deze Canallas hebben geselecteerd. Zo is daar de merseguera. 

Nu horen we de connaisseurs onder u al ageren. 

'Maar dat is toch die notoire saaipiet wiens ambities sowieso niet verder reiken dan Valencia en omstreken?' klinkt hun gemopper. 'En maakten ze daar vroeger niet de gevreesde rancio mee? Wit dat wordt gemaakt door hitte en zuurstof de vrije hand te geven door vaten met wijn in de brandende zon te zetten met een zware, geoxideerde stijl als resultaat.' Pfoeh, denken wij dan hier bij De Grote Hamersma, die zijn goed op de hoogte. 

Want dat klopt. Maar in vaardige handen ontbolstert ie. En door een hedendaagse kijk op wijn maken, krijg je bovendien een heel ander soort wit. Dan presenteert de merseguera een waaier aan contemporaine groene kruiden op een bedje van moderne amandeltjes. En met een beetje hulp van de moscatel ontstaat er zelfs een speelse, sappige wijn die de tegenwoordige tijd omarmt. Bloemig, druivig, ananassig, een kuchje hoestdrank, een bewijs van anijs, gemberpepertjes, kokette zuren en met een frivole inborst. 

En nu we toch zo lekker bezig zijn, lees dan ook hoe we de rosé van die twee vonden. Dat is te zeggen: van die twee wijnmakers. Want voor die wijn gebruikten ze maar één druif, de bobal.

wine-score-star
Wit
- Valencia - Spanje
Producent: Arráez merseguera >moscatel >
12%
medium
Te koop bij Prijs
Gall & Gall € 5.98
wine-score-star
Wit
- Valencia - Spanje
Producent: Arráez
merseguera >moscatel >
12%
medium
Te koop bij Prijs
Gall & Gall € 5.98
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.