Zuid-Afrikaans wijnverhaal zoals er vele zijn. Maar dat maakt het niet minder avontuurlijk. Diemersdal: anno 1698. Hendrik Sneewind krijgt grond toegewezen om een landgoed te beginnen. Wat hij daarvoor heeft moeten doen: ik wil het niet weten. Later krijgt Captain Diemer het landgoed in bezit, maar dat niet alleen. Er is sprake van bijvangst: hij trouwt met de weduwe van Hendrik Sneewind. De naam Diemersdal wordt geboren. Het wijn maken volgt niet veel later: in stukken uit 1705 wordt er over geschreven, de vondst van vaten en een eenvoudige wijnpers lieten nog minder aan de verbeelding over. In 1885 krijgt de Familie Louw de farm in bezit en begint de lange lijn van 7 generaties wijnmakers met Matthys als voornaam. De huidige Matthys Louw deed ervaring op in zowel Frankrijk als bij Klein Constantia in Zuid-Afrika. Inmiddels: een hyper modern wijnbedrijf met 200 ha en state of the art kelders. In ieder geval lijkt Matthys goed opgelet te hebben tijdens zijn stage bij Klein Constantia alwaar ze het maken van sauvignon blanc op een hoger plan hebben getild. Deze 2019 kent dezelfde dynamiek en smaakpatroon als recente oogsten die ik van KC proefde. Groen als gras, groene tomaten, doperwtjes, tuinbonen en kruiden. Grapefruit, kruisbessen, sappige citrus. Slank, rank en toch gevuld. Groen wordt nooit rauw of kaal. Citrus nergens zuur. Grapefruit nimmer bitter. Blind geproefd schatte ik 'm € 15,00. Doe er je voordeel mee.