Erg fijne, rijke, rijzige blanc de blancs met veel rondeur, weldadig geel fruit, een kleine honingbeloning, amandelmousse en mildfrisse afdronk. Verbazingwekkend vriendelijk geprijsd. Dat maakt de Nicaise extra nice. 100 procent chardonnay: blanc de blancs. Is een cuvée die vernoemd is naar de 11e bisschop van Reims die in de 4e eeuw waarschijnlijk toen al jongetjes achter het doopvont lastig viel. Of was-ie slechts een liefhebber van champagne? Zou knap zijn, want dat bestond toen nog niet. Dom Pérignon, de blinde monnik tevens keldermeester van de abdij van Hautvillers, wordt de eer toegedicht dat hij in 1697 de ‘uitvinder’ is van champagne, de mousserende wijn die genoemd is naar de streek waar hij vandaan komt. Op verschillende punten wordt er echter aan deze overlevering getwijfeld. Zo schijnt de Dom niet blind te zijn geweest. Eén ding was wel zeker: dom was hij evenmin. Zodoende had hij er goed oog voor dat er in het zuidelijk gelegen Limoux, om precies te zijn in het dorpje Saint-Hilaire, al sinds 1531 een smakelijke mousserende wijn werd gemaakt. Na een bedevaartstocht naar Santiago de Compostela ontfermde hij zich over het recept, nam het mee naar huis en vervolmaakte het. Maar er wordt ook beweerd dat er sprake is van chauvinistische geschiedvervalsing. De techniek om wijn op fles een tweede gisting op fles te geven zou een Britse uitvinding zijn. Tom Stevenson schrijft in zijn World Encyclopedia of Champagne and Sparkling Wine (1998) dat de wetenschapper Christopher Merrett in 1662 aan de toen net (mede door hemzelf) opgerichte Royal Society meedeelde dat Engelse wijnmakers suikers toevoegden aan hun wijnen waarna deze levendig en schuimend werden. Over Limoux werd met geen woord gerept. Enfin en en vin. Champagne drinken maar. Laten we deze doen. Voor het geld hoeven het niet te laten. Waar vind je een goeie vintage voor zo'n prijs?