De Douro staat garant voor kwaliteit. Maar met de jaarlijks afnemende portconsumptie moeten de producenten zich iedere keer opnieuw uitvinden. Tafelwijnen lijkt het antwoord op deze uitdaging. Met name rood maken kunnen ze wel in de Douro. Maar er wordt ook wit gemaakt. En wat blijkt… ook mousserend.
De familie Symington (bekend van o.a. Dow’s, Warre’s, Cockburn’s en Graham’s) neemt ook hierin een pioniersrol als visionair. Onder de naam Vértice brengen ze het Portugese antwoord op champagne op de markt.
En ja. Natuurlijk is het geen champagne. Andere druiven, ander klimaat. Maar wel dezelfde manier van wijnmaken. Tweede vergisting op fles. Het dégorgement vond plaats in mei 2024. En hij heet ook nog eens Cuvée Bruto.
En die vergelijking met champagne is geheel terecht. Strak met een perzikverlangen, citroenzest en de geur van versgebakken croissantjes. Dat is zeer aangenaam bubbels drinken. Scheelt bovendien een slok op een borrel als je bij de kassa staat.