Jaren geleden circuleerden er al berichten in de pers dat de grote champagnehuizen hun oog hadden laten vallen op het zuiden van Engeland. Want zelfde kalkondergrond als in Reims en omstreken. Toen werd het een tijdje stil. Totdat de turbo erop ging door een bericht vanuit de Engelse pers: Engels mousserend verslaat champagne tijdens blindproeverij.
Leuk voor het chauvinistische en vooral ook bubbelgekke land, wereldwijd wordt er alleen in Frankrijk meer champagne gedronken. Enfin, er wordt al decennia bijzonder goud mousserend gemaakt. Met dank aan die kalk, en vooral ook aan de know how.
Neem deze Hambledon, de oudste wijngaard van Engeland (anno 1952), gelegen in het zuidelijke Hampshire waar, voor wat het waard is, ook de cricketsport zijn oorsprong vindt.
Maar in plaats van met een bat lopen we toch liever rond met een fles van deze Classic Cuvée. Klassieke champagnebledn: pinot noir-chardonnay-pinot meunier. Beschaafde mousse. Gul-romig. Perzik op sap. Appelrasp, besprenkeld met wat limoen. Een zucht anijs. Slightly smokey. Kan verrassen bij menig champagneproeverij waar de geleidehonden in de gang liggen.
Jolly good, old sport!