Huber. Markus Huber om precies te zijn. Een goede veertiger die in 2000 al - hij was toen pas 20- het kleine familiedomein overnam omdat hij daar grote plannen mee had: toonaangevende grüner veltliner maken. Destijds meende hij nog dat deze druif nog niet op het voetstuk stond dat deze verdiende.
Ondertussen is wat reputatie betreft daar een hoop in veranderd. Niet alleen wordt de 'grüner' inmiddels als de nationale druif gezien de naam van Huber is ook gegroeid. Volgens Oostenrijk-expert Stuart Pigott is Markus daar zonder meer in geslaagd. Hij schreef: ‘It takes a free-thinker and perfectionist like the 45-year-old Markus Huber, who took over the then tiny family winery in 2000, to make game-changing wines like this.’
Waarvan akte: we proefden zijn wijnen al eerder (waaronder zijn Rodenstock en Obere Steigen) en betitelden hem op basis daarvan al als de 'Hubermensch'. En ook zijn 'Besas' onderstreept die status. Puntgave en precieze, wit peperige grüner. Rijpe appel, jeugdfruit van perzik-komaf en citrusprikkels. Sappig, ongegeneerd en fijn-strak.