Picpoul van oude stokken. Maar die zijn bijlange na niet zo oud als de kalkgrond waarin zij aarden. De wijngaarden van Mas Saint Laurent liggen midden in wat wel omschreven kan worden als het Jurassic Park van Zuid-Frankrijk: tussen 145 en 66 miljoen jaar oud. Weinig toeristen toen daar. Wel veel dinosaurussen.
Fossielen en botten hebben nu een terroirrol gekregen. En zelfs nederig wit als picpoul de pinet gaat dan bijzondere prestaties leveren. Vooral omdat – het zal geen toeval zijn – wijnmaker Tarroux een ‘ouderwetse’ manier van wijn maken aanhangt. Lage rendementen. Lang vergisten. Rijping sur lie. En dan kunnen er zomaar mooie dingen gebeuren.
Dan proef je in 2020 een witte Zuid-Fransman uit 2017 waarvan het overdreven is om te zeggen dat die het wachten tussen de 145 en 66 miljoen jaar waard was, maar dat-ie wel bijzonder smakelijk, karaktervol en anders is dan de doorsnee picpouls die ons ook via de supermarkt bereiken. Bloemig, appel-peer-perzik, fijn gevuld, zuidkruidig, kalkig, ziltig en met kekke zuren.