Heeft u even? Grootse ontdekking uit Cangas in Asturias. Een gebied waar ik nu zelf overweeg wat land te kopen na het inlezen van de site: Asturias staat hooguit bekend als cider en kaas producerend gebied, maar dat er ook wijn vandaan komt is niet zo bekend, zeker niet dat die zo goed kan zijn. Maar het kán gewoon niet lang meer gaan duren tot de kwaliteit van deze wijnen via de zogenaamde grapevine doorbreken. Nu land kopen dus. Of de wijnen hamsteren, als u meer een drinker bent dan landbouwer. Twijfelt u? Wat meer informatie dan: lokale druiven zijn albarín blanco, albarín tinto, verdejo negro en carrasquín, en een eigen, lekker frisse variant van de mencía. De wijngaarden zijn veelal klein en hoog gelegen op steile hellingen, hard werken dus. Bovendien is het klimaat wispelturig: strenge, soms lange winters met vorst en sneeuw, en in totaal beduidend minder zonuren dan de rest van Spanje. Er wordt dan ook pas laat in het najaar geoogst (begin november) – wat ook weer risico’s met zich meebrengt. Misschien moet u eerst deze rode eens proeven, voor u tot landaankoop overgaat: intens fruitig, puur schoon sap, zure luxe kersjes, met rode sinaasappels, peterselie, dragon en venkeltopjes. Nog niet overtuigd? Bladert u dan even door naar de afdeling wit van Vindmijnwijn, om ook de Cien Montñas in het vizier te krijgen.