Het ging denk ik zo goed met Gut Oggau dat ze druiven tekort kwamen. Sinds Stephanie en Eduard Tscheppe in 2007 een wijngoed in Burgenland overnamen dat al twintig jaar lag te verslonzen (wat perfect was, omdat alle bestrijdingsmiddelen daardoor uit de bodem waren verdwenen) is het ze niet slecht vergaan. Omdat hun bio-dynamische natuurwijnen consistent goed zijn natuurlijk, maar ook omdat hun etiketten insloegen als een bom. Het succes van de Tscheppes is daarom eigenlijk ook het succes van kunstenaar Jung von Matt, die letterlijk gezicht geeft aan hun wijnen. Het personage op de fles correspondeert met het karakter van de wijngaard en de leeftijd van de druivenstokken die voor betreffende wijn gebruikt worden. Ze zijn bovendien allemaal familie van elkaar: de kinderen, Atanasius, Theodora en Winifred, zijn speels en licht. De ouders, Wiltrude, Josephine, Joschuari, Emmeram en Timotheus, komen uit wijngaarden met wat meer zon en zijn rijper en voller. Opa en oma Bertholdi en Mechtild smaken niet belegen, maar wel klassiek en komen van twee single vineyards met oude stokken. En nu zijn er opeens naamloze figuren met maskers op. Was zum Teufel!? Zie het begin van mijn relaas. Als je als wijnmaker meer vraag krijgt dan je produceert, wordt het tijd om op te schalen en wat wijngaarden op de kop te tikken. Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Vind als bio-dynamisch-holistische wijnmaker maar eens wat gelijkgestemde stokken in de buurt die ook nog te koop zijn. Dan maar wijngaarden die niet al bio-gecertificeerd zijn en een paar maskers! Gut Oggau legt uit: "Our Maskerade are field blends of vineyards we recently took over. From the start, we instilled our principles and approach to viticulture. But the vineyards are still learning. Yet to fully develop. Holding a tiny bit of their beautiful personality and character back. And so, their true self is still hidden to us. We are not quite sure who the person behind the mask is yet. Only after they have revealed themselves fully, will they become part of the Family." Momenteel worden deze wijngaarden dus eigenlijk gebrainwashed met het Gut Oggau gedachtengoed. They are still learning. Je voelt je dan ook bijna schuldig als je deze liter wit gedachteloos naar binnen klokt, want - hoewel nog niet bio - ze is mooi in evenwicht, vol van smaak en lekker sappig!