Waar mijn vader en moeder in 1945 de Canadezen toejuichten, doe ik dat nu. Maak kennis met David Butterfield. Ooit in de ban van Bourgogne geraakt toen hij voor de reisorganisatie van zijn vader daar terecht kwam. Wijn maken wilde hij leren en dat deed hij niet bij de minste: Pascal Marchand. Inmiddels is hij een habitué die druiven koopt bij boeren die onder zijn strenge toezicht werken, waarna hij er zelf wijn van maakt in zijn kelder in Monthélie. Overigens produceert Butterfield daar ook zijn Saint-Romain, Puligny-Montrachet en Meursault.
Waar zijn naam trouwens romige en volle wijnen doet vermoeden, blijkt het tegenovergestelde het geval. Butterfield past niet of nauwelijks battonage toe, een techniek waarbij de gistsporen door het vat worden geroerd, waardoor de wijn meer ‘vet’ krijgt. Weliswaar geurt Butterfields Bourgogne 2016 rijk en heeft de wijn een romigheidje op de neus, de smaak daarentegen waaiert langs koele perzik, peer, citrus, is licht mintfris, snuffelt wat aan venkel en anijs en kent een fijnzinnig marmeladebittertje. Het jaar dat zo geraakt werd door de vorst heeft geen vat gehad op Butterfield.