Domaine Jean Teiller

2018
Geproefd op 10 juni 2020

Menetou-Salon, de buurman van Sancerre. Als je even links kijkt van die appellation zie je het liggen. Geen uitzicht op de Loire helaas. Wellicht daardoor onbekender? Veel voordeliger in ieder geval? Toch is er sprake van een eeuwenlange reputatie. Een goede, ter geruststelling. Al in 1063 zong het rond, 'Menetou, Menetou-Salon', geliefd in de hoogste kringen. Toch besloot de heer van Menetou destijds zijn wijngaarden te schenken: hij gaf ze - het zal eens niet - aan een lokale kloosterorde. Waarschijnlijk zal hij er een plekje op de eerste rij in de hemel voor hebben uitonderhandeld. Het is hem gegund.

En dat 'gunnen' geldt inmiddels ook voor de liefhebbers buiten Frankrijk. Slechts een klein beetje Menetou-Salon gaat de grens over: iets meer dan 10 procent. Alleen wit? Nee, ook rouge en rosé maar le blanc is het populairst. En die van Teiller in Huize Hamersma in het bijzonder. Aan de 2017 hebben we ons zelfs privé uitgebreid gelaafd. Dozijntje staande bij. Al is het eind in zicht. Omdat mevrouw Hamersma een aantal keren speciaal in dienst van deze Teiller haar heilbot met spicy curry dressing maakte. Als het je ook wat lijkt, kun je haar om het recept vragen. Dan proef je dat juist deze op rijpheid geplukte sauvignon blanc (het is de signatuur van Teiller) zo naadloos aansloot. Niet dat groenige, grassige, dat buxusbomige (vaak als 'karakteristiek' geduid voor Loire sauvignon) maar exotische tonen (juist zo eigen voor Menetou). Ook een verfijnde spicyness, en een stevigheidje dankzij de fractionele inzet van wat eiken: 5 procent van de oogst krijgt een vaatje toegewezen. 

Ook de 'warme' oogst 2018, die Teiller deed besluiten om al begin september de druiven binnen te halen, presenteert zich met koele rondingen, perziken, passievrucht, ingetogen, maar zonder zijn zuren te verliezen. Niets ten nadele van de kookkunsten van mevrouw Hamersma maar het gerechtje van harder, beurre blanc met vlierbloesemazijn, komkommer van de barbecue, tuinbonen, venkel en polenta dat de chef-kok van restaurant As in Amsterdam erbij had bedacht, kwam luid en duidelijk door. Het genieten van de combinatie voltrok zich daarentegen in respectvolle stilte.  

wine-score-star
Wit
- Menetou-Salon - Frankrijk
Producent: Domaine Jean Teiller sauvignon blanc >
13,5%
medium
Biologisch
Sterwijn
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Au Paradis € 13.95
wine-score-star
Wit
- Menetou-Salon - Frankrijk
Producent: Domaine Jean Teiller
sauvignon blanc >
13,5%
medium
Biologisch
Sterwijn
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Au Paradis € 13.95