Nog niet zo lang geleden kwam chardonnay uit Chili gewoon ‘uit Chili’.
Inmiddels komen ze op z’n minst uit een bepaald wijngebied. En hele sjieke zoals deze presenteren zich zo zorgvuldig als een bourgogne grand cru, die niet zomaar uit Bourgogne komt, maar uit een met naam genoemde wijngaard in de buurt van een trots op het etiket vermeld dorp.
Zo komt deze Chileense cru uit Block 6 van de Tapihue Vineyard in de Casablanca valley.
Het idee erachter: terroir. De invloed van de wijngaard, z’n ligging, bodem, microklimaat, ouderdom op de druif, op de wijn.
De druiven in Block 6 worden met zorg geplukt, als ze perfect rijp zijn, en dan zorgvuldig opgevoed op eikenhout, een jaar lang.
Nog niet zo lang geleden zou dat betekenen: veel alcohol, veel houtgeur. Meer is beter, was het motto. Gelukkig niet meer. Een bescheiden 12,5% alcohol, eikenhout dat wat diepte en rijkdom geeft, maar niet opdringerig aanwezig is, en onder dat alles mooi slanke zuren.
Sjieke chardonnay, kort gezegd.