Montaignan Chardonnay - De Grote Hamersma

Montaignan

Chardonnay 2023
Geproefd op 10 april 2024

‘Chardonnay met een ambitie die verder reikt dan slechts een oppervlakkig dorstlessertje te zijn’ noteerden we ooit over het oogstjaar 2018 toen we voor het eerst kennismaakten met Montaignan. In ieder geval was het duidelijk dat we te maken hadden met een wijnmaker die zijn vak serieus nam. Deze putte zich niet uit in plichtmatige chardonnayclichés maar trakteerde ruimhartig op zuidfruit. Abrikozen deden hun ronde, perzik deelde uit, rijpe appel verscheen op appel.

Het jaar daarop bleek het nog beter te kunnen. Dat niveau werd in de 2020- en 2021-editie vastgehouden. Een romigheidje, een hazelnootje, een tropenuitstapje en een frisse avondbries werd toen eveneens met ons gedeeld.  Volgens wijnmaker F. Garrabou, die behalve de inhoud ook een plek op het achteretiket heeft opgeëist: ‘Met een intens boeket van appel met wat boterbeloftes. In de mond fijn knapperig en fruitig, en fijne rondingen.’

Voor de 2022 twee dingen hadden we twee zaken aan de loftuitingen (want dat zijn het) toegevoegd: ‘Extra body en bovenal wat meer spicyness (waarschijnlijk met dank aan wat hulp uit de eikenhoek).’ En bovendien: ‘Opvallend veel chardonnay voor je geld.’ Dat laatste gaat wederom op voor de 2023-oogst. En ook het eiken laat zich niet onbetuigd. Ietsjes toastier nog dan de voorgaande editie.

wine-score-star
Wit
- Pays d’Oc - Frankrijk
Producent: Montaignan chardonnay >
13,5%
medium
Sterwijn
Vegan
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Jumbo € 5.99
wine-score-star
Wit
- Pays d’Oc - Frankrijk
Producent: Montaignan
chardonnay >
13,5%
medium
Sterwijn
Vegan
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Jumbo € 5.99
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.