Domaine de Léry - De Grote Hamersma

Domaine de Léry

2023
Geproefd op 27 december 2023

Al komt druif sauvignon oorspronkelijk uit de omgeving van Bordeaux, en groeit hij inmiddels overal ter wereld, hij staat al tijden bekend als Loiredruif. Hier, langs de lange Loire, die van Oost naar West door Noord-Frankrijk stroomt, levert hij z’n beroemdste wijnen: sancerre en pouilly.

Vreemd dat Cheverny daar nooit bij wordt genoemd. Wonderlijk toeval, gekonkel in hoge kringen? Verder is Cheverny namelijk wel wereldberoemd: kasteel Molensloot, uit Kuifje, is gemodelleerd naar het kasteel van Cheverny.

Waarom kent – ‘duizend bommen en granaten! – dan niemand de wijn? Een raadsel. We peinzen er nog eens over met een glas van deze fijne cheverny, een kasteelheer waardig. De voorjaarsfrisse geuren van de sauvignon hebben wat nobele rondeur – u merkt, je gaat er zelfs sjiek van praten – gekregen van het rijpe fruit van 20% chardonnay. Een snufje witte peper dit jaar, een plintje groen, een knipoog citrus.

Heeft menig veel duurdere sancerre of pouilly niet van terug. Helemaal niet qua prijs.

wine-score-star
Wit
- Cheverny - Frankrijk
Producent: Domaine de Léry chardonnay >sauvignon blanc >
13%
licht
Sterwijn
Terra Vitis
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Colaris € 12.50
wine-score-star
Wit
- Cheverny - Frankrijk
Producent: Domaine de Léry
chardonnay >sauvignon blanc >
13%
licht
Sterwijn
Terra Vitis
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Colaris € 12.50
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.