Steininger Ried ‘Spiegel’ Reserve 1ötw - De Grote Hamersma

Steininger

Ried 'Spiegel' Reserve 1ötw 2021
Geproefd op 21 mei 2023

Dit is niet zomaar een grüner veltliner, dat zie je meteen. Niet aan dat reserve, dat kan van alles betekenen. Van niets, tot inderdaad de wijn van de beste druiven, de beste wijngaard, die de wijnboer apart gezet heeft, gereserveerd, om een te laten rijpen tot een prestigecuvée.

Ried Spiegel betekent dat deze wijn van wijngaard Spiegel komt. Een bijzondere wijngaard, eentje die in het strenge Oostenrijkse appellationsysteem staat, die precies afgebakend is. Dan alleen mag zo’n Ried voor z’n naam zetten, en met naam en toenaam op het etiket worden vermeld - als in die fles wijn zit van louter druiven uit die wijngaard.

1ötw wil zeggen dat deze wijn uit de top van de Oostenrijkse piramide komt. Net zoals andere appellationreglementen is de Oostenrijkse gevormd met een brede ondergrond - de wijnen uit een bepaald gebied, die heel overzichtelijk Gebietsweinen heten - waarbinnen en waarboven dan wijnen te vinden zijn uit kleinere, specifiekere gebiedjes, de Ortsweinen, met aan de top wijnen als deze, van éen bepaalde wijngaard.

Een volle rijke grüner veltliner met diepgang, met een rijkdom aan pittige geuren en smaken onder z’n gemoedelijke bloesemgeuren en rijpe fruit, met in de afdronk een miniem spoortje bitter om ons bij de les te houden en ons te laten weten dat we hier drinken op niveau. 

Vorig jaar de 2020 geproefd die een 8,5 noteerde. De 2021 zorgt voor een mooiere balans, meer vulling en rijpheid en een verrukkelijke, verkwikkende zuurbijdrage. Streepje beter, richting een 9 met een streepje. Zou je kunnen zeggen dat deze zodoende een streepje voor heeft? Dat zou je kunnen zeggen. Maar dat is alleen te bepalen door diegenen die de vorige oogst nog in hun kelder hebben liggen. De importeur is inmiddels  - terecht - uitverkocht. 

wine-score-star
Wit
- Kamptal - Oostenrijk
Producent: Steininger grüner veltliner >
13,5%
medium
Te koop bij Prijs
Wijnkring € 16.95
wine-score-star
Wit
- Kamptal - Oostenrijk
Producent: Steininger
grüner veltliner >
13,5%
medium
Te koop bij Prijs
Wijnkring € 16.95
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.