Clos Cibonne

Cuvée Prestige Caroline 2021
Geproefd op 2 juni 2025

‘Le Tibouren par Excellence’ belooft het achteretiket van Clos Cibonne, één van de achttien domeinen in de Provence die sinds 1955 als Cru Classé worden aangemerkt. Mede met dank aan een rosé waar zelfs de meeste plaatselijke producenten met bewondering naar kijken. Omdat zij de tibouren, dé klassieke druif voor Provence rosé, zelf niet aandurven.

En klassiek is deze Cuvée Caroline in de ruime zin van het woord. De Chaldeeën in het Nieuw Babylonische Rijk hadden 'm al in de tuin staan. En niet voor de sier. Via Fenicische handelaren kreeg hij vaste grond onder de voeten in Griekenland. Voorts vervolgde de tibouren zijn reis naar de Romeinse senatoren die 'm aan de boorden van de Tiber tot wijn maakten. Tiber. Tibouren. Vervolgens was het stapje naar de Provence nog maar een kleine. Daar dreigde de druif op een bepaald moment in de vergetelheid te raken. Want? Kwetsbaar en gevoelig voor schimmel en andere infecties. Kasplantje welbeschouwd.

Totdat André Roux van Clos Cibonne de druif in de jaren dertig van de vorige eeuw herontdekte. En zijn familie Roux heeft die traditie voortgezet. Niet alleen een lekkere maar ook bijzondere Provencerosé proeven? Neem deze die – in het gezelschap van wat syrah en grenache – zorgt voor een verfijnd, elegant en hoogbegaafde rosé. Lichtroze-oranje. En dat geven ook de smaakpapillen aan. Perzikvelletje, abrikozenpot, mandarijnenpartje, sinaasappelmarmelade, herbes de Provence (dat spreekt), citruszest, rozemarijntakje, zonsondergang.

Buitencategorie Provence. En vergeef ze daarom ook maar het wel erg retro-etiket.

Of zullen we dat ook maar gewoon ‘klassiek’ noemen?

wine-score-star

2021

Rosé
- Côtes de Provence - Frankrijk
Producent: Clos Cibonne grenache >syrah >tibouren >
13,5%
medium
Biologisch
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
la Vie le Vin € 45.00
Wijnkoperij van Lieverlee € 45.00
Bilderdijk Wijnhuys € 45.00
wijn spijs icon Wat eten we er bij?
Zee-egel, Hartige baklava met zoete aardappel en feta, Haloumi met tomaat, Ansjovisfilet, Ansjovis, Zweedse gehaktballetjes met Rösti, Geroostede tofu met noedelsalade, Ajam ketjap, Geroosterde kip met citrusvruchten en wortels, Rendang
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Alle goed scorende week-aanbiedingen, de wijnevent kalender en wekelijks tientallen nieuw geproefde wijnen! Met informatie en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.