Anne Collard kennen we van het zo goede en daarom zo razend populaire domein Mourgues de Grès in Costières de Nîmes. Daarbij blijkt zij ook bijzonder goed uit de voeten te kunnen in het zuidelijke puntje van de Rhône. Van haar project ter plekke proefden we al eens haar verrukkelijke l’Aube 2020 met een Côtes du Rhône appellation.
Ook deze blend van grenache en een beetje mourvèdre en syrah komt uit die postcode, is echter jaartalloos en gaat (daarom ook) als nederige vin de France door het leven.
Maar die etiketdegradatie staat een promotie tot vin de plaisir niet in de weg, het hoogst haalbare bij de liefhebbers van het pure, eerlijke, onbespotene en onbekommerde. Frambozen, wilde aardbeien, natuurkersen en lichte peperigheid.
En dat Shi Fu Mi?
Dat is Japans is voor ‘steen, papier, schaar’, chifoumi in het Frans. Voornoemde elementen symboliseren de ‘steen’ die staat voor de rolkeien (cailloux) in de wijngaard, ‘papier’ voor het blad (feuille) van de grenachedruif, en ‘schaar’ voor het wijngaardbeheer.
Wij voegen daar graag aan toe ‘kurkentrekker, fles, glas’.
En vooral ook: koelen, koelen, proosten, proosten en drinken, drinken.