De familie Antinori, bekend in Toscane, beroemd in de wereld. Had nog wat ruimte in de agenda. En in de portemonnee. Kocht ruim 500 hectare in het zuiden van Italië. En niet om aardappelen te gaan verbouwen. Team wijnmakers vloog in om de lokale druiven eens wat manieren bij te brengen. Want stel je voor: je kunt als Toscaanse aristocraat met flink wat eeuwen ervaring met een druif die sangiovese heet – van sanguis jovis, latijn voor ‘bloed van (de Romeinse god) Jupiter’ – toch niet zomaar aan de slag met een volkse druif die onbehouwen primitivo heet?
Beschavingsoffensief gelukt. Zeer geciviliseerde primitivo. Rijp, soepel, zacht, behaaglijk, comfortabel. Kruidig, mild fruit en een aangename peperige afdronk. Geen nare kantjes, geen harde hoekjes, geen bitter gegrom. Louter welopgevoede charme.
Als u toch bij Colaris bent, vergelijk ‘m dan eens met die andere primitivo van hen, de Posta Piana met z’n onverschrokken, ongepolijste kracht. Zelfde druif, zelfde wijngebied, allebei met zorg gemaakt – en volstrekt verschillend. Proef en vergelijk. Lekker en leerzaam.