Of ik bekend was met de beste wijn van Mallorca?, informeerde de sommelier van Mugaritz toen ik in dit met twee Michelin-sterren gelauwerde restaurant in Errenteria, Spaans Baskenland, eens een maaltijd kwam gebruiken. Zonder het antwoord af te wachten, schonk hij een glas rode 4 Kilos 2007 in, de tweede oogst van een duo jonge wijnmakers dat zich als doel had gesteld de lokale calletdruif voor de vergetelheid te behoeden. Dat ik dat nu nog weet, blijkt dat het een geslaagde poging was. In de jaren daarna is de kwaliteit alleen maar beter geworden.
Van Mallorca proefde ik ook van andere producenten rood, wit en rosé. En het stempel ‘toeristenwijn’ is op vele allang niet meer van toepassing. Mondjesmaat begint het zelfs van het vasteland van Europa te bereiken. En ik zou zeggen: vooral mee doorgaan. Met deze El Galgo, de hazewindhond, kreeg ik een rode op de proeftafel die bijna een tegenbezoek waard is. Daarin heeft callet gezelschap gekregen van de manto negro. Spannend samenzijn. De importeur omschrijft 'm als 'licht, fruitig en soepel.' Niks van aantrekken. Kordaat rood en zwart fruit. Uit de kluiten gewassen zwarte pruimen, bramen in het wild, zuren pikken aan en tannines pronken. Laat de hazewind hond los om 'm een haas te laten brengen.