De nationale wijntrots van Australië, de shiraz, heeft vanzelfsprekend ook een plekje gekregen in het Oxford Landing assortiment. Hij krijgt daarbij steeds wat hulp van de viognier. Maar da’s toch een witte druif? Absoluut. Mag zodoende zeker alleen in die vrijbuitersbende Australië, ooit immers niet meer dan een strafkolonie van Engeland?
Nee hoor, in Frankrijk is het ook toegestaan. Sterker nog, in het sjieke Côte-Rotie is zelfs een portionering van 20 procent toegestaan. Leuk toch als je daar het antwoord op weet als je die vraag krijgt bij de quiz De Wijnste Mens? Dat doen ze om de smaak wat completer te maken en er wat bloemige elementen aan toe te voegen. Dat het niet alleen maar klats boem chocolade, pruimen en specerijen is, om hem wat in te tomen.
Waar dat zoal toe leidt? Welaan, tot rijpe frambozen en volle pruimen. Heeft aardig wat zoete specerij, een flikje choco en het voor syrah/shiraz zo karakteristieke pepertje.
Dit jaar met een half procentje minder alcohol.