San Silvestro

Barbera 'Passito' 2023
Geproefd op 8 augustus 2025

Piemonte bekend vanwege de Koning en de Koningin van de streek: barolo en barbaresco. Beide gemaakt van nebbiolo. Maar de meest aangeplante druif is barbera. Je moet het zo zien: op zondagmiddag komt de hele familia bij elkaar en drinken ze barolo of barbaresco. Opa en oma trakteren. De kleinkinderen proeven een klein slokje mee.

Maar wat drinken ze dan op een doordeweekse dinsdag Champions League avond? Bij een snel bordje pasta. Juist! Dan komt de barbera op tafel. Sappig. Dorstlessend. Fruitig. En ongecompliceerd.

Nu wil het geval dat San Silvestro op zijn barbera een techniek heeft toegepast die oorspronkelijk uit Veneto komt. We hebben het over Appassimento. Oftewel: Passito. De helft van de druiven wordt geplukt en droogt 4 maanden in manden. De andere helft droogt aan de rank.

Zo ook deze barbera die daardoor donker, zwoel, zondoorstoofd en jammig wordt. Met zwarte kersen en bosbessenjam. Dark crimson noemen onze Engelstalige collega’s dat. Bijna on-barbera. On-Piemontees. Stikt van de laurierdropjes. Plus een koket zuurtje voor de hoognodige frissigheid.

Zodoende veel diepgang, veel lengte, veel van alles.

Behalve subtiliteit. Net de Champions League kortom.

 

wine-score-star

2023

wine-score-star

2021

Rood
- Piemonte - Italië
Producent: San Silvestro barbera >
14%
vol
Duurzaam
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Gall & Gall € 10.65
wijn spijs icon Wat eten we er bij?
Orechiette met venkelworst en wilde spinazie, Niertjes, Papardelle met runderragù, Salade met tomaat, Biefstuk tagliata, Pizza Pepperoni, Minestrone soep, Lasagne met courgette en ricotta, Lasagna, Pasta Pomodoro
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Alle goed scorende week-aanbiedingen, de wijnevent kalender en wekelijks tientallen nieuw geproefde wijnen! Met informatie en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.