Piemonte bekend vanwege de Koning en de Koningin van de streek: barolo en barbaresco. Beide gemaakt van nebbiolo. Maar de meest aangeplante druif is barbera. Je moet het zo zien: op zondagmiddag komt de hele familia bij elkaar en drinken ze barolo of barbaresco. Opa en oma trakteren. De kleinkinderen proeven een klein slokje mee.
Maar wat drinken ze dan op een doordeweekse dinsdag Champions League avond? Bij een snel bordje pasta. Juist! Dan komt de barbera op tafel. Sappig. Dorstlessend. Fruitig. En ongecompliceerd.
Nu wil het geval dat San Silvestro op zijn barbera een techniek heeft toegepast die oorspronkelijk uit Veneto komt. We hebben het over Appassimento. Oftewel: Passito. De helft van de druiven wordt geplukt en droogt 4 maanden in manden. De andere helft droogt aan de rank.
Zo ook deze barbera die daardoor donker, zwoel, zondoorstoofd en jammig wordt. Met zwarte kersen en bosbessenjam. Dark crimson noemen onze Engelstalige collega’s dat. Bijna on-barbera. On-Piemontees. Stikt van de laurierdropjes. Plus een koket zuurtje voor de hoognodige frissigheid.
Zodoende veel diepgang, veel lengte, veel van alles.
Behalve subtiliteit. Net de Champions League kortom.