Hoe werkt het?

Vanaf 1 december plaatsen we dagelijks een woordpuzzel op ons Instagram en Facebook kanaal. Je kunt ze ook altijd terugvinden hier op deze pagina.

Verzamel de (ongepaste) hoofdletters uit de betreffende tekst, deze letters vormen samen een woord of omschrijving, gerelateerd aan wijn & spijs. 

Creëer het juiste woord en stuur je oplossing onder vermelding van de dag hier in. Aan het eind van iedere dag verzamelen we alle goede inzendingen en wordt er een winnaar gekozen. Je maakt kans op een gesigneerde Mevrouw Hamersma Verzamelde Recepten t.w.v. € 25,99. Je maakt daarnaast ook kans op de hoofdprijs een Vinata Sena Wijnklimaatkast van wijnklimaatkast.nl t.w.v. € 269,- en gratis toegang tot De Grote Hamersma Online Wijn-Spijscursus t.w.v. € 95,-. De winnaar van de hoofdprijs wordt eind van de maand bekend gemaakt. Door iedere dag mee te doen maak je dus altijd meer kans op de hoofdprijs. De hoofdprijs wordt uiteindelijk via loting gekozen uit alle goede inzendingen. Alvast veel puzzel plezier!

De Dagprijs

Mevrouw Hamersma Verzamelde Recepten t.w.v. € 25,99

Mevrouw Hamersma Verzamelde Recepten bevat een selectie recepten van de afgelopen 10 jaar uit de succesvolle rubriek "Meneer & Mevrouw Hamersma" in het Parool en het AD. Meer dan zeventig recepten met daaronder een fiks aantal klassiekers van eigen hand, aangevuld met lievelingsgerechten uit ‘de krant’ van de afgelopen jaren. Eigenlijk is het een soort eregalerij van eterij. En om ook de  eventuele toekomstige eetclubjes niet teleur te stellen, heeft meneer Hamersma overal bijpassende wijnen uitgezocht.

De winnaars ontvangen een door meneer en mevrouw Hamersma gesigneerde versie.

De Hoofdprijs

Vinata Sena Wijnklimaatkast van wijnklimaatkast.nl t.w.v. € 269,-

✓ Geschikt voor 6 flessen
✓ Compacte wijnkoeler (vrijstaand)
✓ Eén temperatuurzone 3 - 18 ˚C
✓ Glazen deur met touch bediening
✓ Sfeervolle witte interieur verlichting

Deze Vinata Sena wijnkoelkast met vol glazen deur voor 6 flessen is de ideale oplossing voor wie een paar flessen wijn in huis wil bewaren en direct op temperatuur wil kunnen serveren. De temperatuur kan worden ingesteld tussen de 3 en 18 graden Celsius bij plaatsing in een ruimte met een normale kamertemperatuur. Dankzij het compacte formaat kan de kleine wijnkoelkast, inclusief uitschuifbare beukenhouten lades, probleemloos op bijvoorbeeld het aanrecht of een plank geplaatst worden.
(meer informatie op wijnklimaatkast.nl)

Puzzel 31, zondag 31 december

Leitz
Pinot Noir 'Motiv' 2023

‘Alcohol free wIne’ meLdt het etikEt. Mag je als wijnmaker erop zetten als de wijn in kwestie 0,5 procent alcOhol bevat. Ben je zwanger en ga je echt voor de nuLoptie? Dan moet je deze Leitz toch links laten liggen.

Maar wie ter rechterzijde minder alcohol wil drinken vanwege ‘ik moet nOg rijden’, ‘alcoholvrije dag ‘ of ‘gewoon’ die treft met deze pinot noir een heel fatsoenlijke uitvoering. Eentje die zelfs nog een beetje het karakter van de druif wenst prijs te geven. Zachte, rijpe kersen, wat gewelde pruim, iets specerij en milde zuren. Heeft zich verBeterd ten opzichte van de vorige editie. Meer grip, minder wee, minder zoet.

Licht koelen. Wordt ie nog wat smakelijker.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 30, zaterdag 30 december

Leitz
Chardonnay 'Motiv'

Smaakt naar wijn, Smaakt naar chardonnay en trakteert zodoende op rijpe gele appel, wat tropIsch fruit, een ronding, Vanille en zelfs een soort van afdronk. Wie een motief weet te verzinnen om het te drinken, hoeft zich niet bekocht te voelen.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 29, vrijdag 29 december

Donna di Moda
Prosecco Brut

Licht roOd doorkijk fruit iS helemaal in de Moda. Niet te zoeT en niet plakkeRig gelukkig. Frisse afdrOnk. OPgewekt gemoed.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 28, donderdag 28 december

Arthur Metz

Belletjes elzasser met een schoongRondverklaring. Vegan friEndly bovendiEn. Aardig voor de sMaakpapillen eveNzeer. Fijn droOg en appelig, iets perzik en amanDeltjes. RUimhartig romige mouSSe.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 27, woensdag 27 december

Favoritos
Carmenère 'Reserva' 2022

ALtijd direct te herkennen: carmenère. De liefHebbers roemen 'm om zijn in donkere chocola gedipte bramen, de assoCiatie van een goede kersenbonbon naast een sterke espresso. En de nIet-liefhebbers...die moeten maar een andere rode wIjn kiezen.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 26, dinsdag 26 december

Tiempo & Tierra
Blanco 'Winemaker's Choice' 2022

Goede keuze van de wijNmaker om dit trio te selecteRen en het nog even de 'sobre lias' behandeling te gunnen: evEn op adem komen op de eigen gisTcellen die meenden voor dood op de bodem van het vat te kunnen gaan liggen rusten. Is er dan toch levEn na de doOd? Ja, wel als je gistcel bent. Dan geef je zonder polsslag toch nog extra dimensies qua geur en smaak aan de bovenliggende wijn.

Zodoende volop rijpe peer, een shotje suikermeloen, abrikoos en perzik, zelfs een rozijNzoetje plus een kneepje in de wang van een montere limoen. Opgeteld: een breed uitwaaierende en toch buitenGewoon frisse en dorstlessende blanco.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 25, maandag 25 december

Finca Manzanos
Tempranillo 2022

Voor 2017, 2018, 2019, 2020 en 2021 gingen de duimen al omhoog bij De Grote Hamersma. En ook voor 2022 strekken we deze vinger weer, en nog een paAr: om een glas te pakken. Schenken maar. Het vorige oogsTjaar dikke kersen, wulps en rijp. Een zweemPje zoet, wellustig sAp en mooi versmolten tannines. De 2022 doet het wat frisSer aan. Verhoogt de doordrinkfactor.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 24, zondag 24 december

Leitz
Sparkling Riesling 'Motiv'

Leitz kenden we al van hun goede ‘gewone’ rieslings. En het lijkt er inmiddels op dat aLs de basis deugt ook eEn alcoholvrije editie goed smaakt. Al eerder proefden we ook hun moUsserende versie zonder alcohol die bij de speciaalzaken en in de Betere horeca wordt geSchonken.

Voldoende motief voor Gall & Gall om er deze Leitz met Belletjes in het assortiment op te nemen. Limoen, aBrikoos, wat appeltjes. Strak, energiek, zuiver. Nergens geknoei. Nergens gekunsteld. Beter bovendien dan de vorige versie. De techniek om wijnen alcoholvrij te maken vordert en de kwaliteit loopt in de pas.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 23, zaterdag 23 december

Jolis Grains
Pinot Noir 2022

Jolis Grains. Vrolijke druiven. Pinot noir in dit geval. Worden wij daar nou ook vrolijk van? BesliSt niet verdrieTig. Hier hebben we te maken met een pinOt noir die flink van de zuidelijke zOn heeft mogen genieTen: 14,5 procent alcohol is nIet standaard voor deze druif. Zodoende flink rijp en weldadig, Gewelde pRuimen, kersen op sap, een vleugje medicinaals en wat warms in zijn afdronk.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 22, vrijdag 22 december

Louis Guntrum
Dry Riesling '482 KM' 2020

Lees meer over deze producent bij de piNot noIr. MaAr Nierstein is vooral echt riesLing terroir. En zelfs Guntrum's basisDry is fijn. En ook niet voor zoetekaUwen maar echt voor droogDrinkers. Kalkstrak, flinTerend droog, witte fruit, beSjes en krakende appel. Kraakt u maar.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 21, donderdag 21 december

Villa Antinori
Rosso Toscana 2020

Voor de golfers onder u: AntInori is officieel leverancIer van de wijnen voor de Ryder Cup. Wie te veel drinkt voordat ie de baAn op moet, heeft een extra handicap. Maar dat gevaAr loert. De 2020 is bijzonder gesLaagd. Villawaardige ToScaan met gepolijste tanNines en geschaAfd eiken. Er wordt zacht gesproken terwijl men op fluwelen kussens zit. Met zachTzure kersen, volle bessen, zoete specerijen en fijnzinnige maar karakteristieke Italiaanse zuren.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Klik hier voor het volledige recept.

Puzzel 20, woensdag 20 december

J.J. de Wet & Sons
Chalk Road Merlot 2022

Evenals de Chalk Road van caberNet saUvignon is de fruiTman langs gewEest. Met flinK wat pruimen, bramen, kersEn en ook laurier. Hedendaagse, sappige merlot van een wijnMakeRsfamilie die in RobertSon de wet voorschrijven.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 19, dinsdag 19 december

Marqués de Vitoria
Tempranillo 2022

Relatief jonge bodega: anno 1995. Mooie aanwinst van Appie. Was tot op heden slechts te koop bij de wiJnspeciaalzaken, en dan met name bij diegene die Spanje hoog in het vaandel hebben. Maar kijk aan: voelt zich ook super in de super. En mOoi meegenomen is: de wijn is nog steeds op speciaalzakenniveau. En nog mooIer: met een prijsje dat des supermarkt's is. Eigentijdse, precies gemAakte rioja. Fit rood fruit. Koele kersen, pepertje, mooie zuren, energiek en sappig. Ook aanRaders: hun crianza en reserva.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Klik hier voor het volledige recept

Puzzel 18, maandag 18 december

Villebois
Petit Villebois 2022

Petit Villebois. Kleintje dat helemAal geen kleintje blijkt te zijn. Of de benamIng moet aan de prijs refereren. Dan wel aan het alcoholperCenTage: 11,5 procent.

Doet aan een goede Nieuw-Zeelander denken. Maar dan voor half geld. PassievrucHt verklaart de liefde aan kruisbes. Groene appels gaan met mango. De roZe grapefruit is roepende en niet tevergeefs. Het graSveld ligt er strAk bij en er is ook flink wat met limoen van doen.

Vin de France met veel fans. Pakt ook dit verse oogstjaar weer uitstekend uIt. De Ster blijft stralen.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 17, zondag 17 december

Favoritos
Chardonnay 'Reserva' 2023

Rondom gevulde reserva. Heeft de tropen aangedaAn en heEft in de handbagage ananas, mango, paSsievrucht en banaAn meegenomen. Romigheid uit de crème fraîchehoek: ronDingen en toch met Lekkere zuren.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 16, zaterdag 16 december

Spring Creek Estate
Sauvignon Blanc 2022

Gelukkig niet zo'n hySteriSche, overactieve en neRveuze sAuvignon blanc. Rijpe apPel, kalme kruisbEssen en geduldige grapefruit. Spring, de lente, manifesteErt zich met sappiGe uitlopers.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 15, vrijdag 15 december

Bufalo Nero
Governo 2020

Goud en zwart op het etiket. KruLlettErs en 'Edizione Limitata', stuk voor stuk signalen voor 'luxe waar'. Voorts: eEn zwarte BuFfel als icoon. Kortom, ook nog eens stevige waar.

Klopt dat? Dat kLopt. Soort Super-Tuscan maar dan niEt voor een Super-Tuscan pRijsje. Rijpe kerSen in bittere chocola met een nootje erop, gewelde pruImen hebben Het aan de vanillestok gekregen, ook kaneel kreeg zijn deel en fluwelen tannines worden binnengerold. Het is Veel, het is nadrukkelijk en het mag er wezen. Geen droomcombi met buffelmozzarella maar een entrecote, een braadstuk of een T-Bone van rund zal daarentegen BuitEngewoon smakEn.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 14, donderdag 14 december

Santa Cristina
Pinot Grigio 2022

Een Santa uIt de geledinGen van de wijnfamilie AnTinori. ApPeltjes, fris Geruis, citRus en met wat amandel aan de wandel tijdens de afdrOnk. Heeft zIch verbeterd ten opzIchte van de 2021 oOgst. Dat levert pluspunteN op.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Klik hier voor het volledige recept

Puzzel 13, woensdag 13 december

Bähr
Vinopur Rot 'Edition Purpur'

Leuk. Dunkelfelder, een druif die je nauweLijks tegenkomt. Ook niet onder zijn alias Farbtraube. Komt misschien omdat het wellicht nOg een jonkie is in druivenland. Het is een ras dat pas in Het begIn van de 20e eeuw ontwikkeld werd door twee, ook niet al te alledaagse druiVen, de blauwe portugieser en de teinturier du cher, met elkaar te kruisen.

En dan nog moest ie eigenlijk altijd genoegen nemen met een plek in de blend. SoLo trof je 'm bijnA nooit. Maar bij Bähr smaakt ie naaR meer. Naar rijpe kersen, mollige bessen, wat zoete framboOs en een zuChtJe laurier. De sappige tannines verzorgen de houvast.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 12, dinsdag 12 december

la Coterie
Grenache Syrah Mourvèdre 2022

GSM: GrEnache SyRah Mourvèdre. Een regelmaTig in het zuiden optredeNd trio dAt volle zAlen trekt dankzij rijpe blauWe pruimen, dikke kersEn, ruimharTige specerij, vanillespikkels, milDe tannines en een gezellig schooierend zonNetje.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 11, maandag 11 december

Benguela Cove
Cuvée 58 Rosé

Roze champagne wordt door kenneRs vaak met eEn opgetrokken wenkbrauw bekeken. Als wat ordinair gezIen. Meer wijn om gezien te worden dan oM serieus te worden geproefd. En roze prikwijn van elders, dat is helemaal bedeNkelijk.

Daar denk je na een slokje van deze moUsserende rosé heel anders over. Want dit is seriEuze wijn. Ferm van smaak, verfijnd zonder wuft te wezen. Pinot noir en sauvignon blanc bieden rood fruit en voorjaarsgeuren en een smaak die steviG in z'n schoenen staat.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 10, zondag 10 december

Tamboerskloof
Viognier 'Kleinood' 2022

Kleinood. Tevens vAn eEn niet aL te groot wijnhuis, Tamboerskloof uit Stellenbosch, gerund doOr Gerard en Libby Villiers. Inmiddels een vaste verschijning in DGH. Oogstjaar 2022 is kakelvers. Volop abrikozen, marsepein, irissen en een sinaasappelschil. GembeRprikkeltje, zachte zuren. KleinooD die mooier straaLt dan ooit tevoren.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Klik hier voor het volledige recept.

Puzzel 9, zaterdag 9 december

Eight Miles
Sauvignon Blanc 2021

Eight Miles. VernoeMd naar de precieze afstand van de Leyda vallei ten opzichTe van de Grote Oceaan. Ze hadden 'm dus ook 12,87 km kunNen noemen, maar Eight Miles bekt nou eenmaal lekKerder.

Knalt je glas uit. StUivend met een zweem groen. Zelf noemen ze het mouth-wateRingly fresh and flinty, with a ligth sea-salty edge. Persoonlijk zou ik hEt omschrijven als grassige tonen met groene asperges, passiefruit en limoEn. Hoewel dat eerSte misschien wat lekkerder bekt.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 8, vrijdag 8 december

Whanau Pacific
Sauvignon Blanc 2022

De laatste jaren zIjn veEl producenten in Marlborough hun sauvignon blanc wat aan het temmen. Eerder wilde deZe druif nog wel eens onstuimig uit de startblokken stuiven, overgepassioNeerd op passievrucht trakteren, kWistig spetteren met limoen en ronDedAnsjes maken met doperwtjes met ADHD.

Tegenwoordig bespeUren we echter steeds vaker sauvignon blanc uit deze contreien die het wat kalmer aandoet. De tropen getEmd, het exotische fruit tot kalmte gemaand, de grapefruit in ruste en een ander toch zoNder zijn drive, kick, karakter en dorstlessEndheid te verLiezen.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 7, donderdag 7 december

Ellermann-Spiegel
Weissburgunder trocken 2022

Spiegeltje, spiegeltje in de hand wie mAakT de lekkerste weIssBurgunder van het land?

Frank Spiegel nam de bulkwijNfabriek van zijn stiefvader over en toverde die in een paar jaar tijd om tOt een kwaliteitswijnhuis en dingt graag mee. En wij drinken graag mee. Koele peer, frisse perzik, montere appel, een vLeugje roze pePertjes, limoeNschil verpakt in geconCentreerd sap.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 6, woensdag 6 december

Favoritos
Merlot 2022

Gelukkig: niet te Zoet. DaAr willen ze in 'de nIeuwe weReld' nog wel eens een handje van hebben als Ze hun rood aanPakken. Goede, kloeke merlot. Lekker donkere pruimen, bramen, bessen, donatie vanuit het laurierkwartier en sappIge tannines. Karakteristiek mErlot. Zodoende: geen platmakende suikers.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 5, dinsdag 5 december

Bellingham
Chenin Blanc 'Old Vine' 2020

Evenals de zeer goede viognier van Bellingham een limited release en afKomstig uIt The Bernard Series. LUxe waar en zie ook daar. Maar sla deze textbook chenin blanc niet over. Ruim bovenmodale uitvoeRing van deZe zo vaak gemaltraiteerde druiF.

Handgeplukte druIven. Deels op eiken en roestvrij staal vergist. Fraai einDresultaAt. Suikermeloen. Rijpe peer. Gember. Vanille. Roomijs. Vleugje foelie. Het zoetkrokAnte van karamel. Gedroogde abrikoos. Old Vine. Erg fijn.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 4, maandag 4 december

Montaignan
Syrah 2022

Voor het vijfde jaar op de proeftafel. LustrUm. En we lusten 'm weer. WedErom een lekkere juiCy syrAh met veel rooD fruit, zon doorstoOfde pruimen, sweet spices, iets meer van die karakteristieke syrah-peperiGheid (en dat flatteert 'm) plus uiterst soepeL bewegende tanNines. Heeft wat meer grip en houvast dan de voorgaande 2021 oogst. Bevalt hoe dan ook wederom bijzonder goed.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 3, zondag 3 december

Favoritos
Sauvignon Blanc 'Reserva' 2022

Niet zo'n nerveus kwispelende allemAnsvriend die hijgend en vooral spetterend op schoot springt maar een strak aangelijnde uitvoering. Puntig en precies trippelend over het nog met een nagelschaartje bijgewerkte, pas geMaaide gazon waar een witLofbedje is neergezet voor Granny Smith. Die ligt daar rustig de kruisbesjes en roZe grapefruit te bestuderen die zich al voorbereiden op de afdronk. Lekkers uit Leyda, een van die fijne Chileense wijnregio aan de kust waar het zo goed toeven is voor sauvignon blanc die graag het hoofd cool houdt.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 2, zaterdag 2 december

Bodegas La Catedral
Crianza 'Rivallana' 2019

Wijninkoper van Aldi moet iets comPromitterends weten over de eigenaar van dit domein. Ach ja, La Catedral...Je leest al jaren zulke rare dingen over die keurIge heren van de kerk. Hoe dan ook, voor dit geld een meer dan patente rioja crianza op de schappen zetten, kan bijna niet. Rondom beSchaafd en luxe fruit van de fijne groenteman. Rijpe kersen, glanzende pruimen, bessen, een vanillefluistering en een milde kneep fijne tannines. Ook nog eens uit een oogStjaar dat nota bene de boeken in is gegaan als 'excelente'. HalleluJa! Wat heeft die eigenaar van La Catedral op zijn kerfstok en wat weet die Aldi-man ervan?

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 1, vrijdag 1 december

Valdepalacios
Crianza 2020

Crianza. Spaanse duiding voor plankeninzet. Zorgt voor extra rijkdom, exTra zoetheid, extra specerijen. HelaaS soms teVeel. 'Hoe vOnd u de rioja?' 'Vrij snel achter het eikenhout.' Bij Valdepalacios echter heLemaal in balans. GEEft rijpe kersen, dikke pruimen en onthaarde Frambozen wat meer cachet. Het oogStjaar 2020 dOneerde nog een extra portie frissigheid.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in