Wat is een wijn-proxy?


Wat is toch die wine proxy of wijn-proxy waar iedereen het over heeft? Alcoholvrije wijnen? Niet echt. Ik leg het uit.

Wijn-proxy’s zijn vaak verpakt in een klassieke wijnfles en worden gedronken op momenten dat je normaal wijn zou drinken. Uit een wijnglas. Maar het zijn géén alcoholvrije wijnen.

Een 'wine proxy’ is de Engelse term voor ‘wijn-vervanger’. De correcte Nederlandse spelling is wijn-proxy, meervoud wijn-proxy's en in het Engels is het wine proxy, meervoud wine proxies. Verwarrend en veel door elkaar gebruikt. Het is in ieder geval een (alcoholvrije) drank die zich presenteert als wijn, maar die het eigenlijk niet is en ook nooit geweest is.‍

Wat betekent 'Proxy'

Misschien associeer je het woord proxy met ‘proxy server’ uit de internettechnologie, iets om je IP-adres te maskeren (weet ik veel :). Maar in het Engels betekent het woord ‘proxy’ letterlijk iets als ‘gemachtigde plaatsvervanger’. Een wine proxy heeft inderdaad dezelfde 'autoriteit' als een wijn. Omdat 'ie net zo interessant smaakt bijvoorbeeld, of net zo prijzig is.

Wat voor drank is een wine proxy?

In principe mag een producent wat 'ie maar wil een wine proxy noemen, want er zijn geen officiële regels voor. Het belangrijkste kenmerk van een wine proxy, is dat het bewust géén gedealcoholiseerde wijn is, maar wél de complexiteit van wijn probeert na te bootsen.‍

Welke verschillende soorten wine proxy’s zijn er?

Wine proxy’s hebben vaak druivensap als basis (net als wijn dus), maar dan zonder dat het ooit alcohol heeft bevat. In een proxy mag en kan verder alles - als het maar lekker is. Vaak is het een blend of een cuvée (mix) van verschillende fruit- en groentensappen of sapsoorten - kefir, kombucha, verjus (sap van onrijpe druiven), waar ook nog kruiden en botanicals aan toegevoegd kunnen zijn.

Pas op met sparkling proxy’s

Let op! Wine proxy’s zijn niet per se alcoholvrij. 99% van de tijd wel, maar als ze bestaan uit een blend met bijvoorbeeld kombucha, dan kan het een klein alcoholpercentage bevatten. Belletje en bubbeltjes in wine proxy’s kunnen wijzen op fermentatie, en zijn daarom verdacht. Als je zwanger bent of echt geen alcohol wil of mag, altijd even goed het etiket lezen! Staat er CO2 of koolstofdioxide bij de ingrediënten, dan zijn de belletjes toegevoegd en ‘safe’.

Wat is het verschil tussen ‘alcoholvrije wijn’ en een wine proxy?

Een alcoholvrije wijn is een gede-alcoholiseerde wijn - dus een normale wijn, waar vervolgens de alcohol uitgehaald is. Een wine proxy is nooit ‘wijn’ geweest. Gedealcoholiseerde wijn wordt gemaakt van druivensap dat eerst een volledig fermentatieproces heeft doorgemaakt, waarbij de druivensuikers omgezet zijn in alcohol. Daarna is via een verwarmingsprocédé de alcohol eruit gefilterd. Dit proces heeft effect op de smaak; door verhitting kunnen aroma’s van appelmoes ontstaan, iets wat veel wijnliefhebbers niet waarderen. Bij proxy’s heb je daar geen last van.

(dit artikel van Esmee Langereis verscheen oorspronkelijk op What To Drink, het platform wat is overgegaan in De Grote Hamersma Alcoholvrij)

De laatste artikelen

Van Nahmen. Het begon met appelstroop… 

In het segment alcoholvrije dranken spelen sappen en op vruchtensap gebaseerde dranken een grote rol. Op dat gebied is Obstkelterei van Nahmen een interessante speler.  In 1917 startte Wilhelm va...

Artis, nu stil én sparkling

Artis is een merk van Cordier voor alcoholvrije wijnen. Cordier is ontstaan uit een coöperatie van wijnboeren en als bedrijf sinds 1887 actief in de productie van en handel in wijn. Daarbij bestrijkt...

Kun je dronken en dik worden van 0.5 bier?

Hoeveel alcohol en suiker zit er nu eigenlijk écht in alcoholvrij bier of wijn? Sinds ik niet meer drink snap ik hoe veganisten zich moeten voelen. Het is niet wat je doet, maar wat je _niet_ doet &#...

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Alcoholvrij Nieuwsbrief

Wekelijks proeven wij nieuwe alcoholvrije dranken. Blijf op de hoogte.