Wat is toch die wine proxy of wijn-proxy waar iedereen het over heeft? Alcoholvrije wijnen? Niet echt. Ik leg het uit.
Een 'wine proxy’ is de Engelse term voor ‘wijn-vervanger’. De correcte Nederlandse spelling is wijn-proxy, meervoud wijn-proxy's en in het Engels is het wine proxy, meervoud wine proxies. Verwarrend en veel door elkaar gebruikt. Het is in ieder geval een (alcoholvrije) drank die zich presenteert als wijn, maar die het eigenlijk niet is en ook nooit geweest is.
Misschien associeer je het woord proxy met ‘proxy server’ uit de internettechnologie, iets om je IP-adres te maskeren (weet ik veel :). Maar in het Engels betekent het woord ‘proxy’ letterlijk iets als ‘gemachtigde plaatsvervanger’. Een wine proxy heeft inderdaad dezelfde 'autoriteit' als een wijn. Omdat 'ie net zo interessant smaakt bijvoorbeeld, of net zo prijzig is.
In principe mag een producent wat 'ie maar wil een wine proxy noemen, want er zijn geen officiële regels voor. Het belangrijkste kenmerk van een wine proxy, is dat het bewust géén gedealcoholiseerde wijn is, maar wél de complexiteit van wijn probeert na te bootsen.
Wine proxy’s hebben vaak druivensap als basis (net als wijn dus), maar dan zonder dat het ooit alcohol heeft bevat. In een proxy mag en kan verder alles - als het maar lekker is. Vaak is het een blend of een cuvée (mix) van verschillende fruit- en groentensappen of sapsoorten - kefir, kombucha, verjus (sap van onrijpe druiven), waar ook nog kruiden en botanicals aan toegevoegd kunnen zijn.
Let op! Wine proxy’s zijn niet per se alcoholvrij. 99% van de tijd wel, maar als ze bestaan uit een blend met bijvoorbeeld kombucha, dan kan het een klein alcoholpercentage bevatten. Belletje en bubbeltjes in wine proxy’s kunnen wijzen op fermentatie, en zijn daarom verdacht. Als je zwanger bent of echt geen alcohol wil of mag, altijd even goed het etiket lezen! Staat er CO2 of koolstofdioxide bij de ingrediënten, dan zijn de belletjes toegevoegd en ‘safe’.
Een alcoholvrije wijn is een gede-alcoholiseerde wijn - dus een normale wijn, waar vervolgens de alcohol uitgehaald is. Een wine proxy is nooit ‘wijn’ geweest. Gedealcoholiseerde wijn wordt gemaakt van druivensap dat eerst een volledig fermentatieproces heeft doorgemaakt, waarbij de druivensuikers omgezet zijn in alcohol. Daarna is via een verwarmingsprocédé de alcohol eruit gefilterd. Dit proces heeft effect op de smaak; door verhitting kunnen aroma’s van appelmoes ontstaan, iets wat veel wijnliefhebbers niet waarderen. Bij proxy’s heb je daar geen last van.
(dit artikel van Esmee Langereis verscheen oorspronkelijk op What To Drink, het platform wat is overgegaan in De Grote Hamersma Alcoholvrij)