‘Hier laten we de witte liever langer rijpen, de rode niet. Die kun je beter snel drinken. Maar eigenlijk zijn onze eilanden helemaal niet geschikt voor rood.’
Niels van Laatum: Moeite doen
Wil je wat moois beleven, wil je iets goeds maken, dan moet je moeite doen. Dat kost inspanning, doorzettingsvermogen en gaat soms niet zonder afzien. Alleen dan produceert de wijn....
Niels van Laatum: Alcohol en suiker, kan het een ietsje minder?
Als auteur van het boek Natuurwijn, een helder verhaal over troebele wijn heb ik mij verdiept in de wereld van wijnen die gemaakt zijn met minimaal ingrijpen: low-intervention wine....
Niels van Laatum: Groen lullen of groen doen?
Wijnondernemers die zich inspannen voor een beter milieu, ik juich ze toe. Omdat het nodig is om minder CO2 uit te stoten, minder met chemicaliën te werken, de biodiversiteit te ve....
Niels van Laatum: Pionieren in Portugal
Ik hou van spanning. Vooral in wijn. Wijn met energie, met rafelrandjes - niet te glad, zeker niet gepolijst. Een beetje rauw en hoekig mag het soms best zijn. Anders, zonder uit d....
Niels van Laatum: Water of wijn?
Nu hebben wij regelmatig dorst, de natuur heeft nog veel meer dorst. Droogte is een groot probleem en dat grote probleem wordt nog groter. Daar heeft de landbouw last van en dus oo....
Niels van Laatum: Duurzaamheid, wat is dat eigenlijk?
We hebben er de mond van vol: duurzaamheid. Zelfs met een mond die al vol wijn is. Of juist dan, want die twee zijn in een constante discussie geraakt. Wijn moet duurzamer, het kan....
Niels van Laatum: Wijn proeven online of niet online, dat is de vraag
Corona is niet weg, dat kan een reden zijn. Want veel slimme aanpassingen die ons er vooral tijdens lockdowns doorheen sleepten zijn er nog. Ook in de wijnwereld. Online wijnproeve....
Niels van Laatum: Druiven telen nieuwe stijl: van wijnboer naar grondboer
Groen kan altijd anders. Gelukkig maar. Want ondanks dat wijnbouw steeds minder belastend voor milieu en omgeving wordt, is op het op de lange termijn nog steeds niet duurzaam. Alt....
Niels van Laatum: Vergeet alles wat je weet over Franse druivenrassen
Frankrijk is een traditioneel wijnland. Per regio is al sinds de invoering van het appellatie-systeem, ergens halverwege de negentiende eeuw, bepaald welke druivenrassen waar mogen....
Niels van Laatum: De groene sprong voorwaarts
Een heel eind beneden, ergens onderaan ons bolletje, maken ze ook al jaren wijn. Precies, Down Under. Da’s niet eens makkelijk daar, overigens. Warmte, droogte, bosbranden, overstr....
Niels van Laatum: Groene gewassen of groengewassen?
Wel ja, hak er maar meteen in met een ingewikkelde kop. Ik leg het je uit. Als bewaker van alles duurzaam en groen spot ik voor De Groene Hamersma naar internationaal wijnnieuws ov....
Rianne Ogink: Handenvol biodynamische koeienpoep
“Some career choices led me to this”. Dat is wat ik dacht toen ik op een blauwe maandag gefermenteerde schijt uit 132 opgegraven koehoorns stond te peuteren.
Rianne Ogink: Een primeur in Bordeaux
Even voor een dagje geen student, maar weer als sommelier op pad. Heerlijk was het! Met het team van wijnkoperij Okhuysen mocht ik de fameuze ‘en primeur’ wijnen proeven op de rech....
Job Seuren: De invloed van geur in een restaurant
In de eerste les van elke basiscursus wijn leer je een ding als eerste: proeven doe je met je neus. Ben je verkouden en je ruikt niks heb je ook niks aan wijnproeven, want je proef....