Kun je dronken en dik worden van 0.5 bier?

Hoeveel alcohol en suiker zit er nu eigenlijk écht in alcoholvrij bier of wijn?

Sinds ik niet meer drink snap ik hoe veganisten zich moeten voelen. Het is niet wat je doet, maar wat je _niet_ doet - alcohol drinken, wezens eten - waarmee je irritatie opwekt. Types raken getriggerd als ze géén biertje voor je mee hoeven nemen van de bar, al vinden ze nul punt nulletjes ook maar quatsch. Hoewel de toegewijde drinker niks van doen wil hebben met alcoholvrij, weet ‘ie je wel feilloos op de tekortkomingen van jouw suffe drankje te wijzen. “Weet je wel hoeveel suiker daarin zit!” Of glunderend: “Je weet wel dat alcoholvrij gewoon alcohol bevat, he?”‍ Wat jij wilt, Henk, maar als je van die bierpens af wilt, dan kun je toch beter alcoholvrij drinken. In gedealcoholiseerde wijn zit twee tot vier keer zo veel suiker als in gewone wijn, maar tot wel tien keer minder calorieën!

Alcohol maakt dik!

Newsflash: alcohol maakt dik. Pils met alcohol bevat dubbel zoveel calorieën als pils zonder. O, boeit niet? Jij begon je erover, Henk.‍ Dan over je tweede punt: ja, er zitten vaak sporen alcohol in alcoholvrije bieren en wijnen. Niet als als er ‘0.0’ op het etiket staat, dan is het er echt allemaal uit, maar bij ‘<0.5%’ dranken vind je restanten ethanol. Ongeveer net zoveel als in een rijpe banaan (0,4%), sojasaus (2%) en zo’n voorverpakt Turks brood van de supermarkt (1.3%). Is het een probleem? Dat mag je zelf bepalen. Medisch of gelooftechnisch wordt alcoholvrij in sommige gevallen afgeraden. Vraag het je dokter of lokale geestelijke.‍

Kun je er dronken van worden?

En ehh… kun je er dronken van worden? Nee. Helaas/gelukkig niet. Je lichaam breekt de alcohol sneller af dan jij nul punt vijfjes kunt atten. Dat is onderzocht door 78 testpersonen binnen een uur anderhalve liter alcoholvrij bier van 0,4% te laten drinken. Het maximaal gemeten alcoholgehalte in het bloed was 0,0056%. Dat is negen keer minder dan de limiet van 0,05% voor autorijden, en zeven keer minder dan het niveau (0,04%) waarbij de meeste mensen zich aangeschoten gaan voelen. Dus Henk, doe mij maar een halve liter.

(dit artikel van Esmee Langereis verscheen oorspronkelijk op What To Drink, het platform wat is overgegaan in De Grote Hamersma Alcoholvrij)

Andere artikelen

Wat is een wijn-proxy?

Wat is toch die wine proxy of wijn-proxy waar iedereen het over heeft? Alcoholvrije wijnen? Niet echt. Ik leg het uit. Wijn-proxy’s zijn vaak verpakt in een klassieke wijnfles en worden gedronken op...

Hoe ongezond is je glaasje wijn nou echt?

Eéntje bij het eten kan geen kwaad. Toch? Nou.. Al jaren roept de wijnindustrie dat een glaasje op z’n tijd echt geen kwaad kan. De WHO stelt dat er ‘no safe amount’ voor alcoholcon...

Verrassende en verfrissende Côtes de Gascogne van Plaimont

Plaimont is een coöperatie van wijnmakers waarvan de wijngaarden zich uitstrekken van de voet van de Pyreneeën tot in het heuvelland van Gascogne. Binnen de coöperatie bewerken 800 familiebedrijven...

Kun je dronken en dik worden van 0.5 bier?

Hoeveel alcohol en suiker zit er nu eigenlijk écht in alcoholvrij bier of wijn? Sinds ik niet meer drink snap ik hoe veganisten zich moeten voelen. Het is niet wat je doet, maar wat je _niet_ doet &#...

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.