Klimaatverandering rekt de grenzen op: Noorse wijn, iemand?

Wie ooit eens een wijncursus heeft gevolgd (die van De Grote Hamersma bijvoorbeeld) weet, de optimale breedtegraden om wijn te maken liggen tussen de 30 en 50.

Dat was tot klimaatverandering serieus doorzette. Die grens is noordwaarts al opgeklommen tot 61 graden noorderbreedte. Waar je dan uitkomt? In Noorwegen, je leest het goed.

Bjørn Bergum maakt er op zijn Slinde Vineyard in de Sognefjord witte wijn en die schijnt nog goed te zijn ook. In zijn kinderjaren bevroor de fjord in de winter, dat gebeurt nu nooit meer. En zo heeft hij meer zien veranderen in het weer, de laatste jaren. ‘Als het regent, valt er meer. En als het warm is, is het warmer dan het vroeger was.’ Bjørn maakt zich zorgen over toestand van de aarde en zijn land, maar als wijnmaker moet hij toegeven dat die veranderingen in zijn voordeel werken.

Met nog vijf wijnmakers in een straal van 20 kilometer lijkt de noordelijke grens tot waar je wijn kunt maken definitieve bevestiging te krijgen. Sterker, over een jaar of tien is er misschien wel sprake van een een heuse, nieuwe wijnregio. DOC Sognefjord, we zijn er klaar voor!


Bekijk hier alle verzamelde Groenvoorzieningen

Alle artikelen in de categorie:

Rianne Ogink: Oude en toekomstige wijntradities

Voor een bliksembezoek van welgeteld zesendertig uur was ik vorig weekend in Amsterdam. De leden van Pessac-Léognan appellatie waren uitgenodigd voor een proeverij georganiseerd door de “commanderi...

Wijn met autoriteit of gewoon zelfverzekerd?

Regelmatig vind ik mezelf terug in de filosofieles van de middelbare school. Mijn docent haalde een filosoof aan, al kan ik helaas nergens meer vinden welke, die stelde dat er meer overeenstemming is ...

Rianne Ogink: Cuvé Roulette

De wijnen zijn uitvergist, het zit daar waar nodig in een barrique en de kelder is weer super ‘propre’. Nu is het moment daar, we gaan blenden. Jaargang 2022 heeft rustig kunnen rijpen en is klaar...

Klimaatverandering rekt de grenzen op: Noorse wijn, iemand?

Wie ooit eens een wijncursus heeft gevolgd (die van De Grote Hamersma bijvoorbeeld) weet, de optimale breedtegraden om wijn te maken liggen tussen de 30 en 50. Dat was tot klimaatverandering serieus d...