Pecorino

Pecorino is een druif die we in de gaten moeten houden. Niet wegens suspecte activiteiten, maar als veronachtzaamd veelbelovend. Van veel vergeten groenten en druiven verbaast ’t je niks dat ze uit het collectief geheugen verbannen zijn, maar soms is het jammer. Zoals in het geval dus van pecorino. Van druif pecorino weet zelfs de Grote Druivenbijbel niet meer te melden dan dat het een oude druif is uit de Marken (zie MARCHE)en dat de naam pe- corino komt van pecora, wat Italiaans is voor ‘schaap’. Daar zit je dan. Waarom heet een druif naar een schaap? Misschien omdat hij doet denken aan zomerse dagen en grazige weiden vol fijne krui- den en van die hippe bloemen die je op kunt eten? Pecorino wordt gewoonlijk met wat onbeduidende druiven gecombineerd om ze moed en flair te geven, maar schittert soms in volle glorie in z’n uppie. Zacht, mollig, wollig zelfs, zoals de deftige witte wijnen uit de GRAVES kunnen zijn, maar toch ook fris.

Nicolaas Klei - Wijnwijs van A tot Z

Rianne Ogink: Handenvol biodynamische koeienpoep
“Some career choices led me to this”. Dat is wat ik dacht toen ik op een blauwe maandag gefermenteerde schijt uit 132 opgegraven koehoorns stond te peuteren.
Rianne Ogink: Een primeur in Bordeaux
Even voor een dagje geen student, maar weer als sommelier op pad. Heerlijk was het! Met het team van wijnkoperij Okhuysen mocht ik de fameuze ‘en primeur’ wijnen proeven op de rech....
Job Seuren: De invloed van geur in een restaurant
In de eerste les van elke basiscursus wijn leer je een ding als eerste: proeven doe je met je neus. Ben je verkouden en je ruikt niks heb je ook niks aan wijnproeven, want je proef....